Razmjena mladeži i kamp

O RAZMJENI MLADIH I KAMPOVIMA

Kroz dobrovoljni trud Lions Klubova diljem svijeta više od pedesetak tisuća mladih i obitelji domaćina (host obitelji) otvorili su vrata razmjene mladih, otkrivajući cijeli novi svijet. Puno puta stvorena su iskrena prijateljstva za cijeli život. Obitelji domaćina (host obitelji) i mladi u razmjeni razgovaraju istim jezikom, otkrivajući da komunikacija dolazi iz srca. Uživaju u razmjeni i dijeljenju svojih običaja, kultura i načina života.

Program razmjene mladih i kamp mladih utemeljen je na prvom cilju lionizma: „Stvoriti i njegovati duh razumjevanja među narodima svijeta.“

Osnovan 1961. godine, kao neprofitni program koji je posvećen širenju međunarodnog razumjevanja među mladima diljem svijeta. Program promiče razmjenu vrijednosti unutar obitelji i zajednice u drugoj zemlji. Namjena programa nije turistička posjeta, niti se provodi u svrhu školovanja ili zapošljavanja, već je jedinstvena mogućnost učenja o drugoj kulturi.

Ugostiti mladež koja dolazi u našu zemlju....i slanje naše mladeži u svijet .... to je osnova razmjene mladih..... Mladi ljudi zaslužuju priliku upoznati kako druge kulture „dišu“... stjecati nova iskustva u vrijeme adolescencije i formiranja svojih stavova i traženja vlastitog indentiteta, u vrijeme jačanja samopoštovanja, razvijanja povjerenja i samostalnosti. Omogućimo mladima iz Hrvatske prednost u stjecanju šire slike i boljeg razumjevanja svijeta u koji ulaze, kroz razmjenu mladih.

Tko može biti mlada osoba u razmjeni? Program je otvoren za svu mladež između otprilike 16 i 21 godine, koji su znatiželjni i žele otvoriti prozor prema drugoj kulturi aktivno sudjelujući u životu obitelji i zemlje u kojoj borave, te podjeliti svoja iskustva i svoj način života. Nije ograničeno na djecu članova Lions Klubova. Međutim da bi uopće mogli sudjelovati moraju biti potvrđeni putem Lions Kluba. Od svih učesnika Lions razmjene mladih se očekuje da budu predstavnici svoje zajednice i zemlje iz koje dolazi.

Link iskustva mladih u razmjeni

Kako se financira razmjena? Trošak međunarodnog puta i osiguranja plaća mladi učesnik, njegova obitelj i/ili Lions Klub sponzor ili se troškovi mogu podijeliti. Troškovi nastali boravkom u nekoj drugoj zemlji su obaveza Lions Kluba domaćina. Boravak u obitelji (spavanje i hrana) su uobičajeno trošak obitelji domaćina (host obitelji). Međutim za specijalne izlete, zabavu ili hranu u restoranima dogovorno troškove snose host obitelji i/ili Lions Klub. Učesnik u razmjeni trebao bi imati džeparac za poklone, međunarodne telefonske razgovore, suvenire, hitni slučaj i sl.

Tko može biti obitelj domaćin (host obitelj)? Obitelj koja je spremna i voljna otvoriti svoj dom mladom posjetitelju, uključiti ga u svoj svakodnevni život, a istovremeno biti znatiželjna naučiti nešto o drugoj kulturi, običajima i zemlji. Svaka obitelj domaćin mora biti potvrđena putem Lions Kluba. Iako nije obavezno poželjno je da obitelj domaćin ima dijete (djecu) sličnih godina kao strani posjetitelj.

Link iskustva hrvatskih obitelji domaćina

Da li razmjena treba biti jedna za jedan? Lions klubovi ili District nisu obavezni primiti isti broj mladeži koliko ih šalju u razmjenu izvan Hrvatske. Međutim, ako šalju potiče ih se da i prime određeni broj mladeži. Zbog toga se od obitelji koje šalju djecu u razmjenu može tražiti da zauzvrat prime mladež koja dolazi u razmjenu u Hrvatsku.

Što su to međunarodni kampovi? U mnogim krajevima svijeta lionsi organiziraju kampove okupljajući mladež različitih nacionalnosti i iz različitih država u duhu prijateljstva. Takvi kampovi nude strukturirani program i/ili kulturne aktivnosti. Traju od tri do četiri tjedana zajedno s uključenim boravkom u obitelji domaćina (host obitelji).

1. ODLAZAK MLADEŽI IZ HRVATSKE U RAZMJENU Ovdje su dostupne sve  osnovne informacije o odlasku u razmjenu i kampove mladih. Za više informacija obratite se na e-mail: croatia.ye.outgoing@lions.hr (Sara Bermanec, predsjednica Povjerenstva za razmjenu mladih). Za prijavu koristite isključivo formulare na ovoj stranici. Prijavnica mora biti ispunjena čitko i ovjerena od Lions Kluba. - prijavnica (application form) u excelu – popunjena sa svim podacima - stranica 3 prijavnice potpisana i ovjerena od Lions Kluba, skenirana i poslana na mail u pdf formatu - fotografija u jpg formatu - kopija putovnice - potpisani formular za host obitelj - pismo Dear Host Family sa fotografijom obitelji ( jedna do dvije) - kopija putnog zdravstvenog osiguranja i osiguranja od osobne odgovornosti

sve poslati na e-mail: croatia.ye.outgoing@lions.hr

Formulare možete skinuti dolje ispod teksta.

Prijavnica (Application form) formular za host obitelj

2. DOLAZAK MLADEŽI U HRVATSKU / INCOMING YOUTH -Here you can find the basic information about YE and the Lions camp D 126 Croatia. You can also download the official AF, please use this European AF for Croatian camp. We need: - AF as Excel-file (AF-EU-2012) - page 3 of AF signed and scaned as pdf-file - photo as jpg-file - passport copy - insurance policy - letter to the host family as word-file Everything has to be send by the authorized YCEC of your country toSara Bermanec e-mail:  croatia.ye.outgoing@lions.hr

Application form Europe (AF) Camp information D126

link na direktorij međunarodnih lions kampova -

http://www.lionsclubs.org/EN/common/pdfs/yce_directory.pdf

http://www.yce-europe.eu/menu.htm

Za sve informacije se obratite:

Povjerenstvo za razmjenu mladih - predsjednik povjerenstva Sara Bermanec

+385996926469

Za odlazak naših mladih na razmjenu zadužen je Dario Đapo

+385998414668

  e-mail: croatia.ye.outgoing@lions.hr

Za prijem mladih na razmjenu u Hrvatsku zadužena je Sara Bermanec

+385 99 6926469

Croatia Ye incoming  e-mail croatia.ye.incoming@lions.hr