LC Mursa Osijek organizira Humanitarni koncert "Opera perduta / Izgubljena opera"

Slika korisnika Zlatko Janković-Miloš
Zlatko Janković... 11 travnja, 2024 - 10:50

Opera perduta/Izgubljena opera“ naziv je humanitarnog koncerta koji će u izvedbi glazbenica i članica Lions kluba Nele Šarić i Nere Gojanović, uz klavirsku pratnju Gordane Pavić, biti održan u petak, 12. travnja 2024., u Arheološkom muzeju u Osijeku s početkom u 19.30 sati. Tri sjajne glazbenice: sopranistica Nela Šarić, mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić, donose osječkoj publici koncert kojim je uvode u svijet „izgubljenih opera“. Naime, riječ je o repertoaru koji je raritetan i iznimno visoke umjetničke razine, a na koncertu će biti izvedene arije i dueti iz opera koje do sad nikad nisu u integralnoj, scenskoj izvedbi uprizorene u Hrvatskoj, Upravo iz te ekskluzivne činjenice dolazi i naziv koncertnog programa – „Opera perduta/Izgubljena opera“. Umjesto ulaznica za koncert prikupljat će se donacije (najmanje pet eura), a namijenjene su Udruzi roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti "Moje dijete" iz Osijeka. Koncert organiziraju Lions klub Mursa, Matica hrvatska ogranak Osijek i Filozofski fakultet u Osijeku.

„Iznimno je vrijedna zamisao da se na opernim koncertima izvode odlomci iz djela koja u nas nisu uopće izvođena, ili ih se eventualno moglo čuti na nekom davnom gostovanju. Prigoda je to da se iz velikog opusa velikih skladatelja predstave i vrijedni odlomci iz njihovih, u nas, zapostavljenih djela“, ističe u programskom letku koncerta ugledna glazbena urednica i komentatorica Marija Barbieri.

Tako će na programu ove iznimno zanimljive i atraktivne koncertne večeri u izvedbi vrhunskih glazbenih umjetnica biti dueti Ninette i Pippa iz Rossinijeve opere „La gazza ladra“, Linde i Pierotta iz Donizettijeve „Linda di Chamounix“, kao i arije iz drugih djela G. Rossinija te iz opera C. Gounoda, P. Mascagnija, G.C. Menottija, kao i D. Moora, G. Meyerbeera i G.F.Händela.

Zadarska sopranistica Nela Šarić magistrirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Cynthije Hansel Bakić te na Velškoj Međunarodnoj akademiji. Usavršavala se kod renomiranih umjetnika i dobivala nagrade na uglednim međunarodnim natjecanjima. Surađivala je s brojnim poznatim dirigentima, vokalnim trenerima i redateljima, istaknutim orkestrima i ansamblima te snimila nosač zvuka zadarskih skladatelja iz 19. st kao i nosač zvuka za japansko tržište za pomoć oboljelima od depresije. Tumačila je uloge u više popularnih opera, među njima i ulogu Violette u Verdijevoj „La Traviata“ u HNK Split u kojemu je od listopada 2023. u stalnom angažmanu kao solistica. Aktivna je i u pedagoškom radu, osnivačica i umjetnička voditeljica Glazbeno – scenskog studija Arija.

Mezzosopranistica Nera Gojanović također je studirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i magistrirala u klasi primadone Nelli Manuilenko te još kao studentica ostvarila zapažene rezultate. Organizirala je i producirala brojne koncerte i glazbeno- scenske programe te u mnogima sudjelovala i kao pjevačica. Stručno se usavršavala kod uvaženih hrvatskih i međunarodnih umjetnika, pisala glazbene osvrte, priređivala samostalne koncerte. Kao solistica djelovala je u opernim produkcijama u svim hrvatskim nacionalnim kazalištima te na Splitskom ljetu, Glazbenim večerima u sv. Donatu, Pasionskoj baštini, Danima kršćanske kulture…

Gordana Pavić je rođena u Zadru gdje je stekla srednjoškolsko glazbeno obrazovanje, a diplomski i poslijediplomski studij je završila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na klavirskom odsjeku u klasi prof. Jakše Zlatara. Životni i profesionalni put nastavila je u Šibeniku gdje je profesorica klavira u zvanju profesor mentor u Glazbenoj školi Ivana Lukačića. U predanom pedagoškom radu bilježi zapažene uspjehe na prestižnim domaćim i inozemnim natjecanjima na kojima sa svojim učenicima osvaja brojne nagrade. U školskoj godini 2021/2022. dobila je nagradu za najbolju klavirsku suradnju na međunarodnom natjecanju „Antonio Janigro“, u konkurenciji 40 kolega pijanista. Često, baš kao i u ovoj prigodi, surađuje i nastupa s Nelom Šarić i Nerom Gojanović.

izvor : Arheološki muzej Osijek: Humanitarni koncert "Opera perduta/Izgubljena opera" (osijek031.com)