Završetak akcije “Travanj mjesec zaštite od mina”

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 12 kolovoza, 2012 - 19:23

Kao i svake godine, Povjerenstvo za razminiranje je u svojem planu rada za Lions godinu 2011/2012. planiralo uključenje u akciju, Hrvatskog centra za razminiranje “Travnj mjesec zaštite od mina”, u smislu distribucije edukacijskog materijala na području rada.
HCR je osigurao plakate - postere A2 formata “Čuvajte se mina i eksplozivnih ostataka iz rata”. Isti su dostavljeni Lions klubovima na području Osječko - baranjske i Vukovarsko - srijemske županije. U istu akciju su bili uključeni: LC Vinkovci, NC LC Kuna Osijek, LC Waldinger, LC Valpovo - Belišće  i LC Beli Manastir. Zajedno je tako postavljeno 80 plakata.
Plakati su tijekom travnja mjeseca “osvanuli” na javnim mjestima, željezničkim i autobusnim koolodvorima, informacijskim panoima, izlozima, mjestima za plakatiranje u naseljima navedenih županijama, gradovima i općinama. Ljudi su na mjestima gdje prolaze, gdje se zadržavaju, (čekajući prijevoz ili obavljajući neke poslove) mogli tom prilikom pročitati i vidjeti edukativne crteže i poruke o opasnostima od mina. Isti su zanimljivi kako starijim osobama tako i najmalđima.
Isto tako, dostavili smo klubovima i nekoliko CD-ova sa zvučnim porukama o opasnostima od mina, ciljano urađene za rizične skupine građana koji se mogu naći u minskom okruženju, (lovci, ribolovci, djeca, poljoprivrednici i dr.) te ih pozvali da obiđu lokalne radio postaje i predaju im po 1 CD te ih zamole, da povremeno u travnju mjesecu puštaju u eter iste poruke.
Ovime smo zajedno pridonijeli preventivnom radu i izgradnji svijesti o opasnostima od mina, te nadamo se, sprječili novo stradanje u minskom okruženju.
Plakati su polijepljeni u Vinkovcima, Ceriću, Donjem Novom Selu, Jarmini, Markušici, Nuštru, Vukovaru, Belom Manastiru, Dardi, Bilju, Baranjskom Petrovom Selu, Dražu, Luču, Jagodnjaku, Osijeku, Antunovcu, Ernestinovu,  Šodolovcima, Valpovu, Belišću i Našicama.

Zanimljivo je  to da je LC Vinkovci u ovoj akciji angažirao i buduće članice Leo kluba Vinkovci, koji je u osnivanju. Čestitamo.

 

Predsjednik povjerenstav za razminje u LCI Distrikt 126 HR

Dubravko Krušarovski, dipl.inž.građ.