XXI. LIONS GRAND PRIX Zagreb 25.03, Udine 5.04. i Rijeka 9. do 11. travnja 2015.

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 29 travnja, 2015 - 07:59

Nakon izlučnih natjecanja održanih u Zagrebu pod budnim okom Rozine Marije Milčić, stručni ocjenjivački sud (Tonko Ninić-predsjednik, Žorž Draušnik, Zlatko Stahuljak, Zdenka Hesky, Snježana Bojanović Stanislav, Đuro Tikvica, Josip Nalis i Katarina Krpan) od ukupno prijavljenih četrdeset glazbenika u 21 natjecateljskih ansambla, u riječku poluzavršnicu uputio 13 kandidata.

U Udinama je u Državnom konzervatoriju Jacopo Tomadini održano natjecanje i od 12 kandidata dvojica su se plasirala izravno u završnicu.

Riječkom izlučnom natjecanju pristupilo je osam kandidata od kojih je ocjenjivački sud (Nada Matošević Orešković, Vladimir Babin, Igor Vlajnić, Olivera Mirković, Olga i Bojan Šober) četvero uvrstio u poluzavršnicu.

Nažalost, Dalmacija i Slavonija nisu imali svoja natjecanja. Zaključak je svih prisutnih da se na tome treba poraditi, vjerojatno izabrati nove i agilnije članove Odbora jer nije za vjerovati kako u te dvije regije Lijepe naše nema vrijednih mladih umjetnika.

Na završni koncert plasiralo se trinaestoro finalista iz Hrvatske i Italije. U dupkom punoj Svečanoj dvorani Zajednice Talijana program su vodili Olga i Bojan Šober, a predsjednica Lions kluba Rijeka Anita Ban otvarajući svečani koncert pozdravila je prisutne goste: guvernera Darija Bognola, bivšeg guvernera Jusufa Šehanovića, visoke dužnosnike iz Italije predvođenim 2. viceguvernerom Distrikta 108/TA2 kao i predstavnike i dužnosnike drugih klubova iz RH.

„Dva desetljeća u službi mladih“ rekla je predsjednica kluba „stavlja Lions klub Rijeka u zasebnu kategoriju koja je zapravo nemjerljiva. Stimuliranje mladih da se bave glazbom i umjetnošću uopće je jedna od najvećih vrednota ovoga pokreta“

Idejni kreator ovog natjecanja, PID Bojan Šober je sa zadovoljstvom obznanio da je sa ovogodišnjim natjecateljima premašena brojka od 1400 glazbenika koji u kroz proteklih dvadeset godina sudjelovali na ovom natjecanju. „Respektabilan broj, a kada se uzme u obzir da su svi pobjednici ostvarili velike karijere poput: Stjepana Hausera, Filipa Faka, Bruna Vlaheka, Marka Grazianija, Ane Rucner, Gordana Tudora i mnogih drugih, onda nije začudna činjenica da svake godine imamo sve veći broj sudionika.“

Nakon što su svi imenovani pozdravili skup i čestitali LC Rijeka na ovakvom događaju koji izdaleka nadilazi okvire granice distrikta,bilo kvalitetom, sadržajem ili porukama, riječ su preuzeli mladi glazbenici. Gledatelji su u jednom dahu odslušali svih trinaestoro kandidata znajući da žiriju neće biti lako. Nagrade su dobili:

Apostrofirajući ogroman trud i napor koji bračni par Šober čini za umjetnost i mlade, guverner Dario Bognolo rekao je: „Ova je aktivnost Lions kluba Rijeka prepoznata od LCI-a, dobivena su mnoga priznanja za ovu plemenitu akciju a jedno od njih je svakako i Zlatna plaketa Grada Rijeke.

Nakon završetka i proglašenja pobjednika, članovi LC Rijeka i njihovi gosti pozvani su na svečani domjenak i proglašenje Masterchefa LC Rijeka jer, po starom običaju ovog najstarijeg kluba u regiji, povodom obljetnice kluba održava se klupsko natjecanje za najboljeg kuhara! Ovogodišnja pobjednica i dobitnica prijelaznog pehara je predsjednica Anita Ban.

Ovogodišnji dobitnici nagrada su:

1. nagrada i Grand Prix LC Rijeka

LUKA RELIĆ, alt saksofon, Virovitica

Najbolji interpret djela Hrvatskog autora

DUO VIOLINA I GITARA Kutnar-Peretić, Zgb

KLAVIRSKI DUO Žmak-Blažek, Rijeka

2. nagrada

   CRISTIAN MARCUZZO, trombon, Udine

3. nagrada (ex aequo)

   TRIO MUZA  Kutnar-Kočevar-Keil, Zagreb

   EDOARDO ZOTTI, saksofon, Udine

Nagrada publike (ex aequo)

   ANA LABAZAN BRAJŠA, violina, Zagreb

   KLAVIRSKI DUO Žmak-Blažek, Rijeka

Najbolji interpret djela Talijanskog autora

   LUKA LOVREKOVIĆ, gitara, Rijeka

Nastup sa Zagrebačkim ansamblom flauta

   MATEO ŽMAK, glasovir, Rijeka

Nagrada LC Kontesa Nera (mjesec dana boravka u glazbenom kampu u Austriji)

   DANIEL ŠIMEK, harmonika, Rijeka

Nagrada Hrvatske glazbene mladeži HGM

Nastup u sklopu sezone 2015-16

   TOMISLAV TROHA, saksofon, Karlovac

Nagrada Kvarteta Rucner

Nastup s Kvartetom u sezoni 2015-16

   MARTINA JEMBRIŠAK, harmonika, Pula

Plaketa guvernera distrikta

   TJAŠA RADOŠEVIĆ, violina, Zagreb