XVIII. LIONS GRAND PRIX Zagreb 20. ožujka, Vinkovci 2. travnja i Rijeka od 12. do 14. travnja 2012.

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 2 svibnja, 2012 - 18:25
Slavodobitnici XVIII. natjecanja glazbene mladeži za Grand Prix

Nakon izlučnih natjecanja održanih u Zagrebu 20. ožujka pod budnim okom Rozine Marije Milčić i stručnog ocjenjivačkog suda (Tonko Ninić-predsjednik i profesori: Istvan Römer, Davor Schopf, Georg Draušnik, Bojana Plečaš Kalebota, Zdenka Hesky, Josip Nalis, Marko Madjarić i Đuro Tikvica) te izlučnih natjecanja u Vinkovcima o kojima je brinuo Dario Balekić a ocjenjivački sud činili profesori: Đurđica Lukačević, Jelena Ajduković, Đurđica Zarić, Aleksandra Stočko, Zdravko Drenjančević, Adam Koruga, Dinko Glavaš i Dalibor Zavođa u riječku poluzavršnicu plasiralo se dvadeset mladih umjetnika.

 

Prednatjecanje u Rijeci održano je 12. travnja kada su predsjednica povjerenstva Olga Šober i članovi ocjenjivačkog sud, profesori: Adriano Martinoli, Vladimir Babin, Olivera Mirković, Ramiro Palmić i Bojan Šober izabrali još pet polufinalista od šesnaest prijavljenih.

Kao i uvijek, zaista je teško bilo izabrati najbolje od najboljih ali ocjenjivački sud je u petak, 13. travnja pozorno saslušao sve polufinaliste i izabrao one koji će nastupiti na završnom koncertu.

U prepunoj Svečanoj dvorani Filodrammatica, predsjednica Lions kluba Rijeka, prof. dr. Branka Crnković Stumpf, pozdravila je sve goste i prijatelje koji su na taj način došli proslaviti sa najstarijim riječkim klubom njegov dvadeseti rođendan. Naime, riječki je klub osnovao ovo natjecanje prije 18 godina slaveći svoj drugi rođendan i od tada je više od tisuću mladih talenata prošlo kroz njega a dobitnici Grand Prixa su ostavili ili ostavljaju ogroman trag u hrvatskoj kulturnoj baštini. Predsjednica Stumpf je spomenula samo neka imena pobjednika: Stjepan Hauser, Ana Rucner, Goran Filipec, Marko Graziani... koji su svjedoci vrijednosti ovog natjecanja.

Završnom koncertu nazočili su guverner Jusuf Šehanović i guverner talijanskog distrikta 108Ta2 Leonardo Farabosco, bivši direktor Bojan Šober, bivši guverneri Olga Šober i Ivica Jakić, predsje-davajući regije Leo Jonjić i zona: Humski i Kovačev. Prisutni su bili predstavnici mnogih hrvatskih, slovenskih i talijanskih klubova.

U završnici najdugovječnije distriktne aktivnosti nastupilo je petnaestoro vrsnih umjetnika koji su svojom glazbom naprosto oduševili sve prisutne u prepunoj dvorani što su popratile lokalna i nacionalna televizija kao i tisak.

 

Na šarmantan način voditeljica Stefani Šober je, najavljujući umjetnike i njihov program, upoznala prisutne s Lions pokretom, riječkim klubom i hrvatskim distriktom tako da je dvosatni program proletio u hipu. Raznolikost glazbenog izričaja (od solo pjevača, tube, pijanista, trombonista, harmonike, flaute, klarineta, oboe, gitarista, dua i trija) jamčila je izvrsnost a obaveza izvedbe djela hrvatskog autora oduševila je opernog dirigenta i profesora tršćanskog konzervatorija, Martinolija.
Nakon kratkog vijećanja članova ocjenjivačkog suda i prebrojavanja glasova publike, voditeljica Stefani je prozvala sve finaliste na pozornicu i, uručivši im diplome finalista, pozvala Bojana Šobera, utemeljitelja ove manifestacije koja već dvadesetu godinu oduševljava svojom kvalitetom, mladošću i izvrsnošću, da pročita imena dobitnika. 

Slavodobitnici XVIII. natjecanja glazbene mladeži za Grand Prix

        PRVA NAGRADA                                NAGRADA ZA HRVATSKOG AUTORA

      DAVID TOPIĆ, marimba                            SEBASTIJAN SARAPA, klarinet
      ANA DADIĆ, glasovir

     DRUGA NAGRADA                                                 TREĆA NAGRADA

      ANTONIA DUNJKO, sopran                          JURICA MRČELA, violoncello
      MARIJA VIKTORIJA BARAČ, oboa            MATIJA SOKAČ, tuba

NAGRADA PUBLIKE

DUO: Martin Kutnar, harmonika i Bartol Stopić, alt saksofon

POSEBNE NAGRADE
VALENTINA MEKOVEC, sopran – nastup uz Gudački kvartet Rucner
LUCIJA KOVAČEVIĆ, flauta – tečaj u međunarodnom glazbenom kampu u Grazu

Nagrade su predali predsjednica Branka Crnković Stumpf, guverner Jusuf Šehanović, PDG Ivica Jakić, PDG Olga Šober, IPD Bojan Šober i članica povjerenstva Lions Grand Prixa Rozina Marija Milčić nakon čega je voditeljica Stefani Šober pozvala svih na XIX. Grand Prix slijedeće godine. 

 

  • Prepuna dvorana Filodrammatice
  • Ocjenjivački sud u Rijeci
  • Ana Dadić pobjednica
  • Nagrada distrikta 126 Hrvatska iz ruku Guvernera
  • PID Bojan Šober
  • 2.nagrada iz ruku PDG Olge Šober
  • 3.nagrada iz ruku Rože Milčić
  • Hrvatsko djelo iz Ruku Predj.LC Rijeka Branke Crnković-Stumf
  • Svi sudionici Grand prix-a u Rijeci