UVODNA RIJEČ GUVERNERA ROBERTA VULIĆA

Slika korisnika Zlatko Janković-Miloš
Zlatko Janković... 30 lipnja, 2024 - 23:54

Drage sestre i braćo,

članovi klubova Leo i Lions Distrikta 126 Hrvatska,

We Serve!

Služiti je već 107 godina naša misija proizišla iz jednostavne želje da nesebično pomažemo potrebitima.

Altruizam i nesebičnost su važne ljudske vrijednosti koje doprinose stvaranju pozitivnih međuljudskih odnosa, podržavaju zajednicu i doprinose cjelokupnom osjećaju blagostanja.

Svatko od nas ima sposobnost uljepšati nečiji dan.

Doduše, često to zahtijeva odricanje ili žrtvovanje vlastitih interesa ili potreba i bez obzira na to mi to radimo bez očekivanja neke vrste nagrade ili koristi za sebe.

Ali ta nagrada ipak dolazi. Dolazi u osjećaju dubokog zadovoljstva i ispunjenost, znajući da smo doprinijeli nečijoj dobrobiti.

To može biti jednostavan čin dobrote, pružanje podrške i ohrabrenja ili jednostavno kao izvor pozitivnosti u nečijem životu.

Sjajući svojim svjetlom dobrote, ne samo da osvjetljavamo put drugima, već ih također inspiriramo da učine isto za one s kojima se susreću. Taj efekt širenja dobrote i topline, kao vala, može se proširiti nadaleko i naširoko, čineći svijet svjetlijim mjestom s više nade za sve.

Kada pokazujemo ljubaznost prema drugima, stvaramo putove i gradimo mostove dobrote za procvat empatije, suosjećanja i suradnje.

Ti se mostovi grade kroz jednostavne, ali duboke geste: pružanje ruke pomoći nekome u potrebi, razgovorom i savjetom prijatelju koji prolazi kroz teško razdoblje ili pokazivanje poštovanja i razumijevanja onima s drugačijim podrijetlom ili uvjerenjima. Svaki čin dobrote jača te mostove, čineći ih otpornijima i sposobnijima podnijeti težinu međuljudskih odnosa.

Aktivnom gradnjom mostova dobrote promičemo osjećaj zajedništva i solidarnosti u našim zajednicama. Prepoznajemo urođenu vrijednost i dostojanstvo svakog pojedinca, bez obzira na različitosti, i nastojimo stvoriti svijet u kojem je ljubaznost zajednički jezik koji nas sve povezuje.

Naše društvo treba pozitivne promjene. Treba vas!

Vas sa osobnim primjerom i ponašanjem.

Da biste bili "val promjena" u društvu i kreirali pozitivnu i održivu budućnost za sve:

  • Budite empatični i pokažite suosjećanje prema drugima: Pokažite razumijevanje i brigu prema potrebama i osjećanjima drugih ljudi. Potaknite inkluzivnost i podršku među svojim zajednicama.
  • Budite otvoreni za dijalog i konstruktivnu komunikaciju: Spremno saslušajte različite perspektive i stavove, te budite spremni na konstruktivnu raspravu radi rješavanja problema i postizanja zajedničkog razumijevanja.
  • Aktivno se uključite u lokalnu zajednicu: Volontirajte, podržavajte Leo i druge Lions klubove, lokalne inicijative i organizacije, te doprinosite zajednici na način koji odražava vaše vrijednosti i ciljeve.
  • Zagovarajte pravdu i jednakost: Budite glas za one koji su na margini i ugroženi, te se zalažite za pravedne politike i promjene koje će poboljšati život svih članova društva.
  • Njegujte pozitivne vrijednosti i integritet: Ponašajte se u skladu sa etičkim kodeksom Lionsa, svojim uvjerenjima i vrijednostima, te budite primjer integriteta i odgovornosti za druge.

Svatko od nas svojim ponašanjem i svojom filozofijom može doprinijeti. 

Budite ono što kao LIONSi trebate biti.  Ne postavljajte si pitanja kako i zašto.

U tome što radite kao LIONSi budite sretni.

I jako je važno; Sreću dijelite!

Sve dobro što jedni drugima možemo pružiti, učinimo odmah.

Bez odgađanja i uskraćivanja, jer sutra ne postoji a putovanje kroz ovaj život ne možemo ponoviti.

Za sve što ćete uraditi nemate oponente. Budite bolji od sebe.

Želim sa vama u zajedništvu širiti svijetlost i graditi mostove dobrote.

Vjerujem da ćete mi pomoći na ovom putovanju.

A ja ću biti tu za i uz vas!

„Plovimo zajedno morem dobrote“ moj je moto!

Robert Vulić, Guverner D 126 Hrvatska

Srpanj, 2024.