USPJEŠNO ZAVRŠEN XIX. LIONS GRAND PRIX

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 11 ožujka, 2015 - 22:25

USPJEŠNO ZAVRŠEN XIX. LIONS GRAND PRIX

Zagreb 12.03 ožujka, Vinkovci 15. ožujka, Split 26. ožujka i Rijeka od 4. do 6. travnja 2012.

Nakon izlučnih natjecanja održanih u Zagrebu 12. ožujka pod budnim okom Rozine Marije Milčić i stručnog ocjenjivačkog suda (Tonko Ninić-predsjednik, Zdenka Hesky, Istvan Römer, Georg Draušnik, Svetlana Krajina, Ines Ana Tomić-Badanjak, Josip Nalis, Davor Schopf i Đuro Tikvica); izlučnih natjecanja u Vinkovcima o kojima je brinuo Dario Balekić a ocjenjivački sud činili profesori glazbene škole: Đurđica Lukačević-predsjednica te Jelena Ajduković, Đurđica Zarić, Aleksandra Stočko, Zdravko Drenjančević, Adam Koruga, Dinko Glavaš i Dalibor Zavođa; splitskog izbornog natjecanja pod vodstvom povjerenice Sanje Erceg Vrekalo održanog u Glazbenoj školi Josipa Hatzea i stručnog žirija pod predsjedanjem prof. Vesne Alabić u riječku poluzavršnicu plasiralo se dvadeset i dvoje mladih umjetnika.

Prednatjecanje u Rijeci održano je 4. travnja kada su predsjednica povjerenstva Olga Šober i članovi ocjenjivačkog sud, profesori: Anđelko Krpan, Vladimir Babin, Olivera Mirković, Igor Vlajnić i Bojan Šober izabrali još pet polufinalista od dvanaestoro prijavljenih.

Kao i uvijek, zaista je teško bilo izabrati najbolje od najboljih ali ocjenjivački sud je u petak, 5. travnja pozorno saslušao sve polufinaliste i izabrao one koji će nastupiti na završnom koncertu.

U prepunoj Svečanoj dvorani Filodrammatica, predsjednica Lions kluba Rijeka Marina Tauković pozdravila je sve goste i prijatelje koji su na taj način došli proslaviti sa najstarijim riječkim klubom njegov dvadesetprvi rođendan. Naime, riječki je klub osnovao ovo natjecanje prije 19 godina slaveći svoj drugi rođendan i od tada je više od tisuću dvije stotine mladih talenata prošlo kroz njega a dobitnici Grand Prixa su ostavili ili ostavljaju ogroman trag u hrvatskoj kulturnoj baštini. Predsjednica Tauković je spomenula samo neka imena pobjednika: Stjepan Hauser, Ana Rucner, Goran Filipec, Marko Graziani... koji su svjedoci vrijednosti ovog natjecanja.

Završnom koncertu nazočili su guverner Branko Dragičević, PID Bojan Šober, PDG Olga Šober, predsjedavajući regije Darko Ćuruvija i zona: Branka Crnković Stumpf i Lidija Starčević. Prisutni su bili predstavnici mnogih hrvatskih klubova te gosti iz Italije: PCC Stefano Camurri Piloni i Cinzia Cosimi, predsjedavajuća povjerenstva za međunarodnu suradnju.

U završnici najdugovječnije distriktne aktivnosti nastupilo je šesnaest vrsnih umjetnika koji su svojom glazbom naprosto oduševili sve prisutne u prepunoj dvorani što su popratile lokalna i nacionalna televizija kao i tisak.

Voditeljica je, najavljujući umjetnike i njihov program, upoznala prisutne s Lions pokretom, riječkim klubom i hrvatskim distriktom tako da je dvosatni program proletio u hipu. Raznolikost glazbenog izričaja (od solo pjevača, pijanista, flaute, klarineta, gitare, violončela i bisernice) jamčila je izvrsnost a obaveza izvedbe djela hrvatskog autora oduševila je svih, kako ocjenjivački sud tako i sve prisutne.

Uz diplome svim finalistima, podijeljene su i vrijedne nagrade: od boravka u međunarodnom glazbenom kampu (Nagrada LC Kontesa Nera), nastupa uz Kvartet Rucner, novčanih nagrada za osvojeno treće i drugo mjesto, nagrade za najbolju izvedbu hrvatskog autora, nagradu publike te, naravno i Grand Prix, odnosno nagradu za osvojeno prvo mjesto i 7.500 kn, guverner Branko Dragičević je predao i svoju osobnu nagradu, jednom od najmlađih natjecatelja Nikoli Mariniću na bisernici za promociju našeg tradicionalnog instrumenta.

Prvu nagradu, LIONS GRAND PRIX 2013. a ujedno i nagradu publike što samo potvrđuje jedinstvo izbora, osvojio je violončelist MISLAV BRAJKOVIĆ iz Zagreba.

Slavodobitnici XIX. natjecanja glazbene mladeži za Lions Grand Prix

LIONS Grand Prix i Nagrada publike                 Nagrada za izvedbu djela hrvatskog autora                

 

      MISLAV BRAJKOVIĆ, violončelo                                 DAVID KUMPARE, klarinet

 

                             2. nagrada                                             3. nagrada

 

          IRENA LENUZZI, sopran                           VLATKO BELAS, bariton

 

Posebne nagrade

 

TOMISLAV TROHA, saksofon – nastup uz Gudački kvartet Rucner

ANA VOTOUPAL, flauta – boravak u međunarodnom glazbenom kampu u Austriji