U Sarajevu održan 2. FDI za Centralnu/Istočnu Europu

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 5 lipnja, 2015 - 22:49

U Sarajevu je od 25. do 28. svibnja ove godine održan LCI Faculty Developement Institute za zemlje Central & Eastern Europe. Institut je pohađao 31 polaznik iz 14 zemalja centralne i istočne Europe. Polaznici su bili podijeljeni u tri jezične grupe – engleski (Estonija, Poljska, Rumunjska, Latvija, Moldavija, Rusija), ruski (Bugarska, Bjelorusija, Kirgistan, Ukrajina, Rusija, Moldavija) i hrvatski/srpski/bosanski (Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina). Svaka od ovih grupa imala je po dva predavača: engleski – Bruno Alguist, GLT Constitutional area leader, Niels Schnecker, GLT Eastern Europe Area leader; za ruski – Marina Bergasova, DG district 123, Lusa Vasilchenko, 1 VG distrikt 123; a za hrvatski/srpski/bosanski – Andreja Stojkovski, PDG distrikt 132 i Darko Ćuruvija, član GLT/GMT distrikt 126.

Polaznice FDI iz Hrvatske bile su Mirjana Čusek-Slunjski iz LC Varaždin i Nada Šavorić iz LC Popovača, naše dvije lionsice koje su prošle godine bile polaznice Regional Linons Leadership Instituta održanog u Našicama. A izbor je zasigurno bio pravi. Naime obje su se istakle u cijeloj h/s/b grupi kako svojim angažmanom, tako i vidnim napretkom u savladavanju vještina iznošenih na Institutu.

Premda je Institut bio dosta naporan, jer se radilo od ranog jutra do večeri, našlo se vremena i za druženja, gdje su se naše lionsice opet isticale svojom društvenošću.

A o atmosferi za vrijeme Instituta najbolje je da vam same kažu.

Naša  grupa sastojala se je od predstavnika lionsa iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske. U grupi se odmah stvorila pozitivna i prijateljska atmosfera koja je tijekom edukacije povremeno eskalirala u salve smijeha te izluđivala naše profesore . No, oni su kao pravi profesionalci i lionsi uspješno balansirali između potrebe da obradimo cjelokupni program i da se pritom uspijemo i našaliti. Žao nam je što nismo uspjele zapisati ili snimiti sve viceve u čijem su pričanju prednjačili lionsi iz Bosne i Hercegovine.  Jedan od naših zadataka tijekom  edukacije bio je pripremiti i održati dvije prezentacije koje su se snimale. Cilj snimanja je bio osvijestiti gdje griješimo kada držimo prezentaciju. Da li je to stavljanje ruke u džep, nervozno držanje, zamuckivanje…svatko je imao nešto za ispraviti ili poboljšati. Snimke smo dobile za ponijeti kući. Iako nam je svima bilo teško gledati se na video-zapisu, zaključili smo da je ova metoda iznimno dobra i da pomaže kod poboljšanja prezentacijskih vještina i prenošenja znanja. U uvodnoj prezentaciji koju smo pripremale prvi dan, zadatak je bio predstaviti grad iz kojeg sudionik dolazi i ispričati razlog (motivaciju) ulaska u lions zajednicu. Kao svojevrsni finale edukacije, svaki sudionik je imao zadatak za zadnji dan edukacije pripremiti završnu prezentaciju u trajanju od 18 minuta te obraditi temu po vlastitom odabiru iz lions djelovanja. Prezentacijom je trebalo pokazati naučene vještine (izrada prezentacije, upotreba prezentacijskih pomagala, interakcija sa sudionicima itd). Uz stručno vodstvo predavača svi zadaci i vještine su uspješno savladani. Od početne treme i ukočenosti kroz par dana intenzivnog rada rezultati su bili izvanredni i što je najvažnije osim nas samih, s nama su bili zadovoljni i naši profesori. Veliko hvala Darku i Andreji, zaista ste odradili vrhunski posao! Iako je edukacija bila intenzivna, bilo je vremena i za druženje sa lions prijateljima. Uz zajedničke obroke na kojima smo imale priliku upoznati i družiti se s lionsima iz drugih zemalja uspjeli smo kao prava zločesta djeca  drugi dan edukacije nakon večere „pobjeći“ u grad na jazz koncert. Bez brige, vratili smo se u relativno pristojne sate. Srećom, bili smo u zemlji fine kave pa smo uspjele održati potrebnu koncentraciju tijekom predavanja.   Kao svojevrsna grupa domaćin, na svečanoj večeri koja je bila organizirana treći dan edukacije organizirali smo skupno pjevanje na kojem su predstavnici svake zemlje otpjevali po dvije strofe pjesme iz njihove zemlje. Slovenci su otpjevali „Moj očka ma konjička dva“, mi smo otpjevale: „Ja sam Varaždinec“ …i tako redom sve do Makedonije..

Od strane LCI cjelokupan program vodila je manager Kathy Ryan koja je zaključila da je u našoj grupi najbučnije i najveselije.  Vjerojatno se to ne može izbjeći kada se u istu prostoriju stave lionsi iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske. Da ne bi bilo zabune,  sve skupa nije bila šala tako da možete u narednih šest mjeseci očekivati pozive na edukacije koje smo obvezne održati u Hrvatskoj. Nadamo se da ćemo opravdati povjerenje koje nam je dano te vama dragi naši lionsi uspješno prezentirati sve naučene tehnike i znanja koje smo naučile u Sarajevu. Veselimo se skorom druženju!

Nada,  Mirjana i Darko