U ORGANIZACIJI LC MURSA U OSIJEKU SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA POSTERA MIRA 2013./2014.

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 30 studenog, 2013 - 21:16

U ORGANIZACIJI LC MURSA U OSIJEKU

SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA POSTERA MIRA 2013./2014.

U organizaciji članica Lions cluba Mursa na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta „Josipa Jurja Strossmayera“ u Osijeku otvorena je 29. studenoga 2013. godine izložba radova pristiglih na natjecanje za ovogodišnji međunarodni projekt Postera mira. Na taj način još jednom zaključen je stalni distriktualni projekt organiziranja natječaja za Poster mira u našem Distriktu, kojega već više godina nadasve uspješno organiziraju i provode osječke 'Mursice'. Na izložbi je prikazano više od četrdeset radova učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske (Vukovar, Vinkovci, Strizivojna, Slavonski Brod,  Popovača, Zagreb, Zadar, Osijek…), a ovogodišnji natječaj odvijao se pod motom „Naš svijet – naša budućnost“.

Uz guvernericu Distrikta 126 Nadu Arbanas, koja je ujedno i članica Murse, otvorenju izložbe prisustvovali su i pastguverner Šime Nevidal, predsjednica Regije 'Istok' Dalia Bošnjak, te uz članice LC Murse i NCLC Kune iz Osijeka i predstavnici LC Popovača. Poseban gost bio je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Vladimir Ham, a nazočili su i članovi uprave i studenti Učiteljskoga fakulteta u Osijeku, djeca iz Eko-vrtića „Mak“ sa svojim odgojiteljicama, kao i neki od nagrađenih sudionika natjecanja i njihovi mentori.

Otvorenje izložbe započelo je prigodnim glazbenim programom Akademskog pjevačkog zbora Učiteljskog fakulteta u Osijeku, pod vodstvom mr. sc. Vesne Svaline. Članice zbora otpjevale su dvije skladbe „I  have a dream“ grupe ABBA i „Ljubav sve pozlati“ iz filma „Šegrt Hlapić“.

Nazočne je pozdravila aktualna predsjednica LC Mursa dr. Vesna Samardžić-Ilić, koja je ukratko govorila o značaju distriktualnog projekta Poster mira i čestitala svojim kolegicama iz kluba, na čelu s Irellom Bogut na sjajno odrađenom poslu organizacije ovogodišnjeg Postera mira. Zatim je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Vladimir Ham, uz pozdrav nazočnima, istakao značenje mota pod kojim se odvija ovo natjecanje i poželio članicama Murse da i dalje ovako uporno njeguju ovu sada već više od 12 godina dugu tradiciju.

       Irella Bogut kao predsjednica Povjerenstva za organizaciju natječaja za Poster mira upoznala je nazočne s brojem pristiglih radova i školama koje su poslale radove svojih učenika, te zahvalila brojnim hrvatskim Lionsima, koji su se angažirali na animiranju škola i njihovih nastavnika na svome području. Irella je također predstavila i članove Ocjenjivačkog suda, koji su između pristiglih radova odabrali četiri, što će sudjelovati na međunarodnoj izložbi Postera mira 2013./2014. u Chicagu. To su: mr. sc. Jelena Kovačević, docentica umjetnosti Učiteljskog fakulteta u Osijeku. Goran Kujundžić, docent umjetnosti Učiteljskog fakulteta, dr. sc. Vesnica Mlinarević, izvanredna profesorica i prodekanica za nastavu Učiteljskog fakulteta, te  dr. sc. Irella Bogut, izvanredna profesorica i prodekanica za znanost Učiteljskog fakulteta u Osijeku, i ujedno predsjednica distriktualnog Povjerenstva za Postera mira

       Guvernerica Nada Arbanas otvarajući ovogodišnju izložbu podsjetila je uzvanike na značenje vodećeg slogana Postera mira – 'mir u svijetu', koji se svake godine održava na istu temu, ali s drugačijim motom.. Istakla je i kako u ovom natjecanju sudjeluju osnovnoškolci iz više od 180 zemalja u svijetu i kako i ovaj projekt Lions Internationala značajno pridonosi zbližavanju djece bez obzira na rasne, ideološke, vjerske i ine razlike, što je također jedan od važnih zadataka naše organizacije. Guvernerica je izložbu otvorila uz pomoć dječice iz vrtića „Mak“ i poželjela da i oni jednog dana sudjeluju u ovakvim natjecanjima.

       I na kraju ono najvažnije: Na ovogodišnjem natječaju za Poster mira – „Naš svijet – naša budućnost“ nagrađeno je četvoro učenika, čiji su radovi poslani u USA. To su:

    1. Nikita Baraba, 5-a; OŠ „Šime Budinića“ iz Zadra

         2. Matea Marković, 5-c; OŠ Višnjevac

         3. Tea Škomrlj, 6-c; OŠ Višnjevac 

         4. Filip Višić, 6-a; OŠ „Blaž Tadijanović“ iz Slavonskog Broda.

       Učenicima čiji su radovi odabrani i njihovim nastavnicima / mentorima (nazočile su nastavnice Nada Perajić iz OŠ „Šime Budinića“ iz Zadra i Silvija Vukašinović iz OŠ Višnjevac) dodijeljene su diplome i nagrade u obliku literature mahom iz područja likovne umjetnosti. Prigodni domjenak nakon otvaranja izložbe bio je lijepa prilika za međusobno ugodno druženje. – š.