U Opatiji održana tematska sjednica Lionsa Hrvatske „Lionsi o dijabetesu“

Slika korisnika Zlatko Janković-Miloš
Zlatko Janković... 16 studenog, 2023 - 19:30

              

U Opatiji održana tematska sjednica Lionsa Hrvatske „Lionsi o dijabetesu“

U subotu 11. studenog 2023. godine u Opatiji održana je 2. sjednica proširenog Kabineta Guvernera D - 126 Hrvatska uz prisustvovanje 50 tak Lionsa iz cijele Hrvatske kao i nekoliko istaknutih gostiju

U prvom dijelu sjednice  održana je tematska sjednica kabineta na temu Lionsi o dijabetesu. Dijabetes je bolest suvremenog svijeta, epidemija nezarazna, ali razarajuća i u nezaustavljivom porastu.

Na Sjednici su svoja izlaganja iznijeli Dr. Frano Mika, Predsjednik Povjerenstva za dijabetes i GST, Dr. Helena Glibotić Kersina sa Nastavnog Zavoda Za Javno Zdravstvo PGŽ, Dr. Romana Jerković Zastupnica u Europskom parlamentu, G-đa. Nadja Topić , majka djeteta s dijabetesom i predstavnica udruge "Melitus", te G.din Davor Skeledžija , glavni urednik portala "na inzulinu.com"

Šećerna bolest se naziva globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko desetljeća. Postoji više razloga za ovu pojavu, a najznačajniji je promjena načina života koju obilježava veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost.

Svjetske procjene govore da  537 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću. Čak polovica oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu bolesti te ne prima liječenje. Među nešto više od 6,7 milijuna osoba koje godišnje umru zbog šećerne bolesti, svaka treća osoba mlađa je od 60 godina. Na svjetskoj razini, troškovi zdravstvene zaštite vezane uz šećernu bolest iznose 966 milijardi dolara.

U Europi od šećerne bolesti boluje 61 milijun osoba u dobi od 20 do 79 godina, a troškovi liječenja i skrbi za šećernu bolest iznose 189 milijardi američkih dolara godišnje. Ipak, više od milijun osoba godišnje umre od njezinih posljedica.

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2022. bilo 388.213   osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Šećerna bolest je 4. vodeći uzrok smrti sa udjelom od 7,11 % u 2021. godini.

Nasljedno uvjetovanom dijabetesu (T1) teško se suprotstavljamo, ali dijabetesu tip 2 koji je proizvod suvremenih stilova života (slabog kretanja i fizičke neaktivnosti te nezdrave i neredovite prehrane te stresa) može se prevenirati

Borba protiv dijabetesa i programi za prevenciju u borbi protiv dijabetesa je u fokusu Lions organizacije u svijetu i zato su Hrvatski Lionsi odlučili da se angažiraju u svojim zajednicama u borbi protiv ove bolesti.

Nakon uvodnih izlaganja i rasprave koja je vođena predloženi zaključci su dopunjeni i usvojeni.

Zaključci se nalaze u prilogu ove objave.

Dok se u Hotelu Adriatic vodila rasprava lions klub Novigrad je na trgu u Novigradu mjerio šećer u krvi svojim građanima, a to jutro na tržnici u Opatiji to su radili i Opatijski Lionsi.

U hotelu je ručak dijelom bio pripremljen i za dijabetičare.

Sve u svemu još jedna uspješna tematska sjednica Hrvatskih Lionsa.