Tribina “Opasnosti od mina” Povjerenstva za razminiranje u Bijelom Brdu

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 2 travnja, 2015 - 21:52

Dana 26.3.2015.g. Povjerenstvo za razminiranje Lions Districta 126 Hrvatska uz suradnju sa Lions klubom Beli Manstir, Hrvatskim centrom za razminiranje Podružnicom Istok, organiziralo je i održalo predavanje “Opasnosti od mina” u Bijelom Brdu, mjestu u blizini Osijeka, za koje je prije mjesec dana čula cijela Hrvatska, nažalost zbog smrtnog stradavanja djeteta i njegove trudne majke od eksplozije ručne bombe.

Ovom akcijom Lions klub Beli Manastir i Povjerenstvo za razminiranje, nastavlja suradnju sa HCR-om, uključivši se aktivno u akciju “Travanj mjesec zaštite od mina”.

Akciju su podržali i učestvovali u njoj Hrvatski crveni križ - gradsko društvo Osijek, Lions klub Beli Manastir, MUP RH PU Osječko - baranjske, odsjek protueksplozijske zaštite te Hrvatski centar za razminiranje podružnica Istok iz Osijeka.  

Tribini je prisustvovalo 52 učenika prvih do četvrtih razreda OŠ Bijelo Brdo.  

Program se sastojao u predavanju o opasnostima od mina djelatnika PU OB odsjeka protueksplozijske zaštite, predstavnika crvenog križa i predstavnika HCR-a, predstojnika podružnice Istok, Dubravka Krušarovskog. Slušateljima je predočen problem miniranosti u Republici Hrvatskoj, Osječko - baranjskoj županiji, te načini obilježavanja MSP-a i razminiranja.

Djeca su imala prilike vidjeti kako su označena minski sumnjiva područja, koje su to sve opasne tvari i sredstva, što se sve ne smje dirati, gdje se ne smiju igrati, kako se ponašati u slučaju pronalaska sumnjivih predmeta, koga obavijestiti. Isto tako poslušala su poruke o opasnostima od mina i pogledala poučne filmove o opasnostima od mina.

Za školsku knjižnicu je od strane HCR-a ostavljeni su plakati, posteri, edukacijske bilježnice i DVD ”Bembo i prijatelji u borbi protiv mina”. Djeci su podijeljeni edukacijski materijali, posebno pripremljeni od strane Povjerenstva za razmini                                                    

Predsjednik povjerenstva za razminiranje D-126 

mr. sc. Dubravko Krušarovski, dipl.ing. građ