Tribina “Djeca u minskom okruženju”,

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 8 travnja, 2013 - 18:52

U četvrtak, 04. travnja 2013. godine u O.Š. “Franjo Tuđman“, u Belom Manastiru  održana je Tribina „Djeca u minskom okruženju'', koju je organiziralo Povjerenstvo za razminiranje u Udruzi Lions klubova Distrikt  - 126 Hrvatska.

Ovime je obilježen 4. travnja - međunarodni dan svjesnsti o opasnostima od mina i pomoći  u protuminskom djelovanju. Isto tako Povjerenstvo za razminiranje se ovime uključilo u akciju Hrvatskog centra za razminiranje “Travanj - mjesec zaštite od mina”.

Akciju su podržali i učestvovali u njoj Hrvatski crveni križ - gradsko društvo Beli Manastir, (Ines Rudić) Lions klub Beli Manastir, MUP RH PU Osječko - baranjska odsjek protueksplozijske zaštite - Stevan Fadi te Hrvatski centar za razminiranje podružnica Osijek.  

Tribini je prisustvovalo ukupno 125 učenika prvih i trećih razreda osnovne škole, te prvih - osmih razreda posebnog odjala osnovne škole. Djeci su podijeljeni letci “Čuvajte se mina i eksplozivnih ostataka iz rata”, kao i osiguran slikovni materijal (razglednice gradova) od strane Hrvatskog centra za razminiranje. Razglednice - sa željom da jednoga dana, sva minski sumnjiva područja budu lijepa i sigurna te primamljiva turistima iz cijeloga svijeta.   

Ispred OŠ “Franjo Tuđman” nazočni su bili učitelji (Martina Bošković, Melita Lesić, Ankica Vujaklija, Saša Musa, Sanela Dropulić, Vera Marković, Svjetlana Ivandić, Drago Mustak, Danica Popović, Ljerka Đerfi, Lidija Šumiga) vjeroučiteljica Helena Ivičin, na čelu s Ivanom Vukelićem (članom Lions kluba “Beli Manastir”, te ravnateljom škole Damirom Mendlerom.)

Program se sastojao u predavanju o opasnostima od mina djelatnika PU OB odsjeka protueksplozijske zaštite, predstavnika crvenog križa i predstavnika HCR-a, predstojnika podružnice Osijek HCR-a Dubravka Krušarovskog. Isto tako djeci su prikazani edukativni crtani filmovi na temu mina.

Za školsku knjižnicu je Krušarovski ostavio 300 kom. letaka "Čuvajte se mina", koji će biti uloženi u knjige koje se izdaju učenicima za čitanje. Ostavljeno je i nekoliko primjeraka edukacijskih skrivalica - učilica  o opasnostima od mina "Ugroženi svijet" - s petojezičnim rječnikom ugroženih životinjskih vrsta u Republici Hrvatskoj te DVD “Bembo i prijatelji protiv mina”.                                                                                  

Predsjednik Povjerenstva za razminiranje

Dubravko Krušarovski, dipl.inž.građ.