Sretni smo kada možemo pomoći i napraviti razliku - hvala svim donatorima

Slika korisnika Vedrana Koceić
Vedrana Koceić 17 prosinca, 2022 - 11:48

Pulski Lions klub u svojoj je listopadskoj donatorskoj akciji "S točkicom se mučim - pomozi mi da učim", usmjerenoj borbi protiv sljepoće i slabovidnosti, za nabavku tiflotehničkog pomagala za potrebe Denija Brščića, učenika sedmog razreda OŠ Kaštanjer. Velik broj građana iz Istre, čitave Hrvatske, ali i inozemstva odazvao se ovoj humanitarnoj akciji, pa je već u prvim danima akcije prikupljeno više od 49.000 kuna. .

To je bilo  i više nego dovoljno za nabavku pomagala koje je nužno da bi Deni bio i dalje uspješan u integriranom školovanju, kaže Vedrana Koceić, predsjednica Lions Kluba Pula. U dogovoru s Denijem i njegovom obitelji, kupljeno je naprednije tiflotehničko pomagalo "Braille Sense 6 mini", vrijedno 34.440 kuna, koje mu je 24. studenog 2022.godine  i uručeno.

- Iako smo javnost već 18. listopada 2022. godine obavijestili da nisu potrebne daljnje donacije, dobri ljudi diljem Istre i Hrvatske nastavili su, smanjenim intenzitetom, uplaćivati donacije u sklopu ove akcije na humanitarni račun Lions kluba Pula te je zaključno s 11. studenim 2022. uplaćena 57.651 kuna. Čak 237 donatora uplatilo je različite iznose u rasponu od 50 do 1.000 kuna, pokazavši na taj način svoju senzibiliziranost za integriranje osoba s invaliditetom u redovno školovanje, što je na primjeru Denija Brščića više nego zorno, rekla je prilikom svečanog zaključenja akcije predsjednica Lions kluba Pula Vedrana Koceić te dodala da će ostatak sredstava ostati na računu Lionsa za Denijeve buduće potrebe.

U akciju su se uključile i tri pulske optike, pa su ukupna sredstva preostala iz ove akcije  30.212 kuna.

- Istraživanje rezultata inkluzije djece s oštećenjem vida u redovnim osnovnim školama u Hrvatskoj pokazuje da učenike oštećena vida koji su uspješniji u školi bolje prihvaćaju učenici normalnog vida u razredu, te da ih ostali učenici percipiraju kao kompetentne i jednakovrijedne, što motivira na učenje. Brojni su Denijevi talenti, među kojima se ističe onaj glazbeni: učenik je i petog razreda Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, svira klavir te je osvojio prve nagrade na dva međunarodna natjecanja održana ove godine: na 8. međunarodnom natjecanju solfeggia i teorije glazbe Kornelije u Beogradu, kao i na Međunarodnom natjecanju mladih Sonus u Križevcima. Na natjecanjima planira sudjelovati i ove školske godine. Deni je i informatički izuzetno educiran, ima svoj Youtube kanal koji sam uređuje, sudjeluje u grupama sa slijepim osobama širom svijeta u okviru kojih uče strane jezike, zabavljaju se i razmjenjuju razne korisne informacije.

Nećemo pretjerati kažemo li da je članove Lions kluba Pula prilikom susreta oduševio svojom zrelošću i znanjem u kombinaciji sa mladenačkom zaigranošću, veli Koceić.

Osim ove, Lions klub Pula je u listopadu, u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa, odnosno Dana slijepih i slabovidnih, održao i akciju prikupljanja rabljenih naočala "Dajmo im da vide". Namijenjene su potrebitima u nerazvijenim zemljama s ciljem da stare, otpisane, dioptrijske naočale nekome unaprijede kvalitetu života. Kutije u kojima se prikupljaju naočale trajno su postavljene u sljedećim pulskim optikama: Centar (Flanatička 19); D&A (Giardini 6) te Vision Center (Ciscuttijeva 18).

Svaka osoba koja je donirala stare naočale dobila je na poklon bon u vrijednosti sto kuna za sunčane naočale koji će biti iskoristiv do 31. prosinca ove godine.