Provedena akcija „Manje oružja - manje tragedija“ u Vinkovcima

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 7 prosinca, 2011 - 23:28
Dubravko Krušarovski - predsjednik povjerenstva za razminiranje u akciji

U petak, 21. listopada 2011. godine, u Vinkovcima je provedena javna prezentacija akcije „Manje oružja - manje tragedija'', koju je organizirala Policijska uprava Vukovarsko - srijemska u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP.) Akcija je održana u pješačkoj zoni Grada

Policijski službenici davali su potrebne informacije o načinu predaje vatrenog oružja, streljiva i minsko - eksplozivnih sredstava, ali i opasnostima držanja opasnih ubojitih sredstava u domovima.

Akciju su podržali i sudjelovali u njoj Hrvatski crveni križ - gradsko društvo Vinkovci, Povjerenstvo za razminiranje u udruzi Lions klubova Hrvatske (u suradnji s Lions klubovima Beli Manastir i Vinkovci) te Hrvatski centar za razminiranje, podružnica Osijek.

Djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje, podružnice Osijek, postavili su improvizirano minsko polje kraj kojeg je pirotehničar objašnjavao djeci i starijim osobama kako se mine otkrivaju pomoću metal detektora i upozorio ih na važnost poštivanja znakova koji upozoravaju na minsku opasnost.

HCR i povjerenstvo za razminiranje je zajedno s članovima Lions klubova Beli Manastir i Vinkovci uredio štand i podijelio djeci edukativne materijale - slikovnice „Pazi, mine“, (cca 100 kom.) crteže na temu mina s upozorbama o ponašanju, fotografije minskoeksplozivnih sredstava s porukama za djecu, fotografije oznaka minske opasnosti s porukama, letke „Ciljevi i Etički kodeks Lionsa“ s umetnutim podletkom „Čuvajte se mina i eksplozivnih ostataka iz rata“. Video prezentacijom djeca su mogla poslušati edukativne poruke i pogledati kratke filmove s porukama o minama.
Isto tako Lionsi su izložili obilježja svojih klubova, zastave i grbove, a pod motom „Mi služimo“ rado su se priključili ovoj humanitarnoj akciji, preventivnog djelovanja šireći svijest o minama oko Vinkovaca te upoznavajući građane o opasnostima od njih.

Štand HCR-a i Lionsa obišli su i posjetili mnogi građani Vinkovaca, srednjoškolci, svi nogometaši „Cibalie“, dožupan Vukovarsko - srijemski Željko Cirba, djeca s roditeljima, županijski koordinator Zlatko Pavlović te poznati pjevač iz Vinkovaca Dalibor Bartulović - Shorty i mnogi drugi.