PROVEDENA AKCIJA „DJECA U MINSKOM OKRUŽENJU“

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 7 prosinca, 2011 - 23:41
DJECA PITAJU

U ponedjeljak, 05. prosinca 2011. godine u Osijeku, u O.Š,“Tinja Ujevića“ održana je Tribina „Djeca u minskom okruženju'', koju je organiziralo Povjerenstvo za razminiranje u Udruzi Lions klubova Distrikt  - 126 Hrvatska.
Akciju su podržali i učestvovali u njoj Hrvatski crveni križ - gradsko društvo Osijek, (Goran Latković , Iva Vrebac i Dino Repac), Lions klub Beli Manastir, Udruga civilnih žrtava iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, Osječko - baranjske županije, MUP RH PU Osječko - baranjska odsjek protueksplozijske zaštite (Mario Kokić i Marko Garvanović) te Hrvatski centar za razminiranje podružnica Osijek.  
Tribini je prisustvovalo ukupno 140 učenika drugih i četvrtih razreda škole. Djeci 2.- ih razreda su podijeljene edukacijske biježnice “Pazi mine”, cca 50 komada. Ostalima su podijreljeni letci “Čuvajte se mina i eksplozivnih ostataka iz rata”, kao i pripremljeni slikovni materijal s logom Lionsa (cca 120 listova) od strane Povjerenstva za razminiranje s porukama o opasnostima i pravilima ponašanja u minskom okruženju.  

Ispred OŠ “Tin Ujević” nazočni su bili učitelji na čelu s ravnateljicom Marijom Galić (članicom Lions kluba “Mursa” iz Osijeka).

Program se sastojao u predavanju o opasnostima od mina djelatnika PU OB odsjeka protueksplozijske zaštite, predstavnika crvenog križa i Predsjednika povjerenstva za razminiranje (ujedno i predstavnika Hrvatskog centra za razminiranje  - Podružnice Osijek, predstojnika) Dubravka Krušarovskog.

Krušarovski je održao dvije kratke video prezentacije i to: “Načini razminiranja” s glasovnim porukama upozorenja na minske opasnosti i “Što se sve može naći u polju i šumi” (od minskoeksplozivnih sredstava), sa slikama (prikazom) minski sumnjivih površina. Iznešeni su i podaci o stradalima u Osječko - baranjskoj županiji i gradu Osijeku. Naglašene su upozorbe o opasnostima od mina i o ponašanju u blizini i u minski sumnjivom prostoru, kao i o važnosti postavljenih oznaka minske opasnosti. Bili su izloženi panoi s prikazom PP i PO mina i kartom minski sumnjivog područja županije.            
                                                                                             
Za školsku knjižnicu je Krušarovski ostavio 100 kom. letaka "Čuvajte se mina", koji će biti uloženi u knjige koje se izdaju učenicima za čitanje, te po 3 komada  edukacijske skrivalice - učilice  o opasnostima od mina "Ugroženi svijet" - s petojezičnim rječnikom ugroženih životinjskih vrsta u Republici Hrvatskoj  i edukacijske bilježnice “Pazi mine”.
Sa štovanjem,
Predstojnik podružnice Osijek

Dubravko Krušarovski, dipl.inž.građ.