Projekt Lions Quest - vještine za adolescente započeo u SDŽ - edukacija učitelja

Slika korisnika Tatjana Vukman
Tatjana Vukman 9 travnja, 2024 - 10:30

Projekt Lions Quest - vještine za adolescenciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji je pokrenut zahvaljujući Agenciji za odgoj i obrazovanje i njihovim stručnjacima koji su prepoznali ovaj program kao izrazito kvalitetan i aktualan za primjenu u radu sa djecom viših razreda osnovne škole. Obilježavanju početka primjene prisutni su bili Guverner Lions Distrikta 126 Hrvatska Milorad Stanić, Predsjednica Regije Jug Tatjana Vukman, pomoćnik ministra u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Momir Karin, V.D. ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Daria Kurtić, Viša savjetnica za socijalne pedagoge u AZOO Alma Rovis Brandić, ravnateljica OŠ kralja Zvonimira u Solinu Vedrana Propadalo, ravnateljica OŠ Bijaći u Kaštelima Jadranka Šošić, te Martina Dumančić Vranješ i Katarina Sikirić Lukić, licencirane trenerice za provedbu projekta Lions Quest. U dvije osnovne škole SDŽ 115 učitelja proći će pripremnu edukaciju za provedbu Lions Quest programa. 

Program se nalazi među 6 najuspješnijih znanstveno evoluiranih programa socijalno- emocionalnog učenja u svijetu. Ovaj program namijenjen je za razvoj mladih, za poučavanje društvenih vještina, izgradnju karaktera i učenju o vrijednostima u društvu. Lions Quest ističe bitne vještine: upravljanje emocijama i rješavanje konflikata, samopouzdanje, samodisciplinu, odgovornost i prosuđivanje, djelotvornu komunikaciju, donošenje odluke i rješavanje problema, jačanje veza, odupiranje negativnim pritiscima vršnjaka, bolje promišljanje i postavljanje ciljeva i rad u društvenoj zajednici. Izvrstan je kao preventivni program za sprječavanje bulinga i ovisnosti o drogama, sprječavanju nasilja i konfliktnih situacija.

Zbog svega ovoga Lions Quest je program koji je u krugu struke percipiran kao vrlo koristan i perspektivan u odgoju i razvoju mladih za kvalitetno društvo.