Povjerenstvo za razminiranje u akciji "Djeca u opasnosti od mina"

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 29 travnja, 2019 - 09:01
Dana 8.4.2019.g. održano je predavanje o minama, pod nazivom “Djeca u opasnosti od mina”, u prostorima OŠ Ljudevita Gaja, PŠ Sarvaš u Sarvašu, Osječko - baranjska županija. Predavanju je prisustvovalo 90 učenika I. - IV. razreda škole.  
 
Ovom akcijom  Povjerenstvo za razminiranje s LC Beli Manastir, uspostavlja suradnju s  MUP-om RH Ravnateljstvom civilne zaštite - Hrvatskim centrom za razminiranje Ispostavom Osijek. Isto tako, nastavlja dugogodišnju akciju „Travanj - mjesec zaštite od mina” i  informiranje i edukaciju učenika o minskoj opasnosti. 
 
Predavanje je organiziralo Povjerenstvo za razminiranje s LC Beli Manastir i  Udrugom civilnih žrtava Domovinskog rata Republike Hrvatske, Osječko - baranjske županije. Prisutne je pozdravio Dubravko Krušarovski, predsjednik povjerenstva i Ružica Bisaha, predsjednica udruge. Prisutni iz Udruge su bili još: prvi dopredsjednik Franjo Kučinac te velečasni u miru, Josip Majdandžić, kao potporni član.
 
U ime Hrvatskog crvenog križa GD Osijek, prisutan je bio Goran Latković. U ime MUP-a RH, PU Osječko - baranjske, bio je Dražen Čelik, iz odjela protueksplozijske zaštite, a iz škole učitelji i učiteljice.
 
Ispred udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora bio je Damir Buljević, a ispred udruge roditelja poginulih HR branitelja Osječko - baranjske županije, bio je Otto Farkaš.
 
Program se sastojao u predavanju o opasnostima od mina djelatnika MUP RH PU OB odjela protueksplozijske zaštite, predstavnika crvenog križa i predstavnika MUP-a RH Ravnateljstva civilne zaštite - HCR-a, Dubravka Krušarovskog. 
 
Slušateljima je predočen problem miniranosti u Republici Hrvatskoj, Osječko - baranjskoj županiji, te gradu Osijeku, sa načinima obilježavanja minski sumnjivog područja i razminiranja. 
 
Prikazani su kraći filmovi o opasnostima od mina, a za školsku knjižnicu su ostavljeni CD-ovi „Bembo i prijatelji protiv mima”, „Ugroženi svijet” - edukativna skrivalica učilica o opasnpostima od mina + petojezični rječnik ugroženih životinjskih vrsta u Republici Hrvatskoj te bilježnice „Pazi mine” s edukacijskim porukama o opasnostima od mina.