Otvaranje izložbe i predstavljanje knjige "Hrvati na ledenom moru" u Muzeju Lapidarium koju je organizirao LC Novigrad

Slika korisnika Milan Ilić
Milan Ilić 8 travnja, 2024 - 07:50

Lions klub Novigrad poklanja građanima Novigrada i svim dragim ljudima izložbu “Hrvati na ledenom moru”, a na otvorenju koje je održano u subotu 06. travnja 2024. u 18:00 u Muzeju Lapidarium u Novigradu predsjednica LC Novigrad Snježana Nazarević je pozdravila sve drage goste i pozvala sve zainteresirane da posjete izložbu koja je otvorena do 05. svibnja 2024.

Prilikom otvorenja izložbe koja je u vlasništvu Lions kluba Quarneroli Lovran, uvodno izlaganje i prezentaciju iznio je Milorad Stanić, član Lions kluba Quarneroli Lovran i ovogodišnji guverner Lions Distrikta 126 Hrvatske. Izložbom se predstavlja svjetski poznata austro-ugarska znanstveno-istraživačka ekspedicija osvajanja Arktika iz 1872./1874. godine u kojoj je od 24 člana posade sudjelovalo 12 mornara s Jadrana i kojima su vođe ekspedicije Weyprecht i Peyer nadjenuli zajedničko ime Quarneroli. Izložbom se želi istaknuti hrvatske mornare iz Hvara, Brača, Plomina, Voloskog, Opatije, Lovrana, Bakra, Malog Lošinja, Rijeke, Cresa i Trsta, i njihov doprinos tom istraživanju. Najspektakularnije otkriće ove ekspedicije je do tada nepoznati otočni arhipelag sa 191 otokom kojega su nazvali „Zemlja Franje Josipa“. Na tom arhipelagu od tada postoji i Rt Fiume i mnogi drugi nama poznati toponimi. Postav izložbe čine 30 ilustracija koje opisuju cjelokupni događaj, maketa broda „Admiral Tegetthoff“ u mjerilu 1:40, rad maketara Željka Skomeršića iz Krka i još 30tak izvornih i vrijednih eksponata.

Na izložbi je predstavljeno i prošireno izdanje pretiska knjige iz 1893. godine, autora Petra Kuničića HRVATI NA LEDENOM MORU 1872-1874 koja je tiskana povodom 150. obljetnice prve austro-ugarske polarne ekspedicije.