NC LC Kuna organizirao humanitarnu biciklijadu "Biciklom velikih za Baranjske leptiriće"

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 25 listopada, 2014 - 18:36

NC LC Kuna Osijek, biciklisti Slavonije i Baranje 'Kotrljaneri' i građanska inicijativa 'Veliki za Male' kao glavni organizatori i uz podršku LC Mursa Osijek organizirali su humanitarnu biciklijadu 'Biciklom velikih za Baranjske leptiriće', Udrugu roditelja djece s posebnim potrebama.

Sredstvima koja su prikupljena uplatama kotizacije sudionika biciklijade i brojnih sponzora, kupljen je prilagođen stacionarni bicikl za Leptiriće i još četiri bicikla koja su predana djeci slabijeg imovinskog stanja u općinama Bilje, Kneževi Vinogradi, Čeminac i Darda. Svakome od četiri djeteta su također predani kaciga, štitnici i poklon paket Odjela prevencije PU Osječko-baranjske. Budući da su načelnici tih općina podržali ovu akciju i djeca su izabrana od strane naćelnika, načelnicima su također uručene zahvalnice za sudjelovanje u ovoj humanitarnoj biciklijadi.

NC LC Kuna je kupio stacionarni bicikl, dok je LC Mursa kupio jedan bicikl koji je doniran djetetu u Kneževim Vinogradima.

Dan kao idealan za vožnju biciklom po Baranji okupio je oko dvije stotine biciklista koji su uz vozila pratnje s trga A. Starčevića, Osijek krenuli u nedjelju 19. listopada ujutro u 9 sati. Prvo stajalište bilo je u središtu Bilja, gdje je načelniku Općine Bilje Željku Cickaju predana zahvalnica, a dječaku po izboru načelnika predan je bicikl s opremom i poklon paket. Biciklisti su krenuli dalje put Restorana Kormoran - tamo ih je dočekala okrijepa organizarana od strane LC Mursa, a Đenđi Burjan ispred Belja d.d. održala je predavanje o podolcima, koji su prije stotinjak godina služili kao radno govedo. Na svom putu dalje, biciklisti su prošli kroz jedan dio Parka prirode Kopački rit i preko baranjskih pustara stigli do Kneževih Vinograda. Doček je pripremila vinarija 'Vina Belje', načelniku Denešu Šoji uručena je zahvalnica, a djevojčici Slađani dječji bicikl s opremom i poklon paket. Zaklon od sunca biciklisti su nakratko potražili u podrumu, te kušali vrhunsku baranjsku graševinu i zatim krenuli dalje prema Belom Manastiru i Šećeranskom jezeru. Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš dočekao ih je kod biciklističkog centra na Šećeranskom jezeru i upoznao ih kratko s  projektom  BICBC, kroz koji su gradovi Beli Manastir i Belišće, Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode s hrvatske strane, te grad Mohač, s mađarske strane, sagradili nekoliko desetaka kilometara biciklističkih staza.

Nakon prijeđenih šezdesetak kilometara biciklisti su stigli do prostorija Baranjskih leptirića u Belom Manastiru gdje je svečano predan stacionarni bicikl. Predsjednik udruge Držislav Šušak izrazio je veliko zadovoljstvo i zahvalio se svima koji su se uključili u ovu humanitarnu akciju. Jedan od biciklista bio je i Igor Delač koji je za kraj otpjevao nekoliko svojih pjesama i biciklisti su, ispunjenog srca, krenuli dalje prema Čemincu i nakratko se zaustavili, gdje je zamjeniku načelnika Goranu Jumiću predana zahvalnica, a još jednom dječaku bicikl s opremom i poklon paket.

Zadnje odredište bila je Darda, gdje se kuhao grah. Biciklisti su se ovdje imali prilike malo odmoriti, podijeliti dojmove, uživati u ukusnom grahu, a načelnik Anto Vukoje primio je zahvalnicu i predan je posljednji bicikl s opremom i poklon paketom. Svoje su bicikliranje svi okupljeni završili oko 17:15 sati na istom mjestu s kojega su krenuli, na trgu A. Starčevića u Osijeku.

Osim mnogobrojnih Osječana, biciklijadi su se priključili i biciklisti iz Vukovara, Virovitice, Suhopolja, Siska, Grubišnog Polja te Bosne i Hercegovine. Svojim su kućama otišli ponosni, zadovoljni, pomalo umorni, ali ipak veliki jer su stavili osmijeh na dječjim licima.