Lions klub Valpovo-Belišće organizirao Humanitarni klavirski koncert

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 14 lipnja, 2015 - 21:35

Koncert za pamćenje

BELIŠĆE - U Gradskoj vijećnici grada Belišća održan je u petak 12. lipnja Humanitarni klavirski koncert bračnog para Karša iz Osijeka koji se već deset godina kao duo ili solističkim koncertima uvijek odaziva pozivu LC Valpovo-Belišće i uključuje u njihove humanitarne akcije. Prihod od koncerta namijenjen je radu Društva „Naša djeca“ Belišće.

Na programu su bila sljedeća djela: Varijacije na Schumannovu temu, op.23 J. Brahmsa, Duetino, op.11 C. Saint-Saënsa i Andante et Allegro Brilliant, op. 92 F. Mendelssohna.

Belišćanska publika koja voli i ovu vrstu komornog muziciranja uživala je u usklađenoj izvedbi afirmiranih i njima već poznatih glazbenika, a umjetnici su im za dodatak pružili dirljivu izvedbu Ravelove Pavane za preminulu infantkinju.

 

RENATA KARŠA (rođ. STOČKO) sa 17 godina upisuje studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je diplomirala u klasi prof. Damira Sekošana, a magistrirala u klasi prof. Pavice Gvozdić. Održala je recitale u svim većim glazbenim središtima Hrvatske (Zagreb, Split, Rijeka, Varaždin, Dubrovnik, Osijek), nastupala je u sklopu festivala Dani Milka Kelemena, te Hvarskih ljetnih priredbi, a koncertirala je i u Italiji, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Austriji. Na oblikovanje njezina repertoara posebno je utjecalo sudjelovanje na jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja - Chopinovom natjecanju u Varšavi. Karakterizira ju višestranost u umjetničkom djelovanju, pa je tako nastupala solistički, uz pratnju orkestara (Društveni orkestar HGZ-a, orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, Simfonijski orkestar HRT-a, Osječki komorni orkestar), kao član komornih sastava, umjetnički suradnik puhača, pjevača i gudača (G. Končar, K. Nakazawa), te snimala za potrebe radija i televizije. Službeni je korepetitor Međunarodnoga pjevačkog natjecanja Lav Mirski u Osijeku 2014. i 2015. godine. Od 2006. sa suprugom Ivanom Karšom, također pijanistom, djeluje u klavirskom duu. U prosincu 2010. na XXII. međunarodnom pijanističkom natjecanju „Camillo Togni“ (Brescia, Italija) osvojili su 3. nagradu i brončanu medalju. Klavirskom pedagogijom počela se baviti u glazbenim školama u Zagrebu i Osijeku, a u razdoblju od 2003. – 2007. bila je voditeljica Stručnog vijeća učitelja klavira za šire područje Slavonije. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku zaposlena je kao asistentica od 2007. godine, a trenutno je u zvanju višeg predavača.

IVAN KARŠA klavir počinje učiti s dvanaest godina, a već u sedamnaestoj upisuje studij klavira na Muzičkoj Akademiji Zagreb gdje diplomira s izvrsnim ocjenama. Poslijediplomski sveučilišni umjetnički specijalistički studij za izvođače (Klavir) završava također na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Đure Tikvice.Dobitnik je brojnih nagrada na državnim natjecanjima (Varaždin, Sisak, Zagreb, Dubrovnik) i aktivni polaznik seminara kod eminentnih klavirskih pedagoga (Jurica Murai, Leonid Sincev, Luigi Mostacci, László Baranyay...). Na Memorijalu „Darko Lukić“ - međunarodnom susretu mladih pijanista u Osijeku, nastupao je i kao učenik i kao student.

Pedagošku djelatnost započeo je 2002. u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku gdje je osim rada u nastavi, surađivao s puhačkim i gudačkim odjelom kao korepetitor. Radio je kao vanjski suradnik Muzičke akademije u Zagrebu za predmet Korepeticija, a od 2007. kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. 2009. je uspješno prošao postupak za izbor u nastavno zvanje predavača na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a od 2014. je u zvanju višeg predavača. Koncertira kao solist, korepetitor i član komornih sastava u zemlji i inozemstvu, te povremeno snima za potrebe radija i televizije. Službeni je korepetitor Međunarodnoga pjevačkog natjecanja Lav Mirski u Osijeku 2015. godine. Njegov repertoar čine djela skladatelja od baroka do suvremenika, a na umjetnički razvoj utječe i bavljenje glazbom skladanom za klavirski duo. Od 2006. surađuje s Renatom Karša, a među njihovim uspjesima izdvaja se treća nagrada i brončana medalja na XXII. međunarodnom pijanističkom natjecanju „Camillo Togni“ (Italija) u prosincu 2010. U suradnji s osječkim HNK, u travnju 2011. nastupa u praizvedbi hrvatske opere Sanje Drakulić „Kraljevi i konjušari“, dok su 2013. godinu obilježile sjajne izvedbe 2. Chopinovog koncerta za klavir i orkestar u f-molu u Osijeku i Vukovaru.

 

Po završetku koncerta klavirskim virtuozima su se zahvalili uz prigodne darove predsjednik LC Valpovo-Belišće Jozo Berečić, Silvija Kifer, ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg koji je bio suorganizator koncerta i predsjednica Društva „Naša djeca“ Belišće Ivana Belcer.

Jozo Berečić