LIONS KLUB SPLIT PROMOVIRA ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 28 ožujka, 2017 - 15:36

LIONS KLUB SPLIT PROMOVIRA ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA

U organizaciji LC Split održano predavanje "Zdravlje ili bolest- biramo li sami?"

Od samih početaka ljudske povijesti do danas, hrana se ne percipira samo kao osnovna ljudska potreba, nego kao i potencijal za značajno unaprjeđenje obrambenih sposobnosti i svekoliko blagotovoran utjecaj na opće stanje organizma. Još je stari grčki liječnik Hipokrat u svojoj poznatoj izreci „Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana“ istaknuo utjecaj hrane na zdravlje čovjeka. Pa ipak, mnogi se od nas hrane nezdravo, s previše masnoća i ugljikohidrata, jedu i žive brzo i u grču plaćajući danak užurbanoj svakodnevnici i brojnim dnevnim obvezama.

Stoga je, u organizaciji članice LC Split, Anamarije Jurčev Savičević, 21. ožujka 2017. godine održano predavanje "Zdravlje ili bolest- biramo li sami?". Predavanje je održao Andrej Mardešić, doktor medicine. U njemu je prikazao vlastito iskustvo promjene načina ishrane i konzumiranja sirove hrane. Svjedočio je o svojim velikim subjektivnim poboljšanjima zdravstvenog stanja tijekom osam mjeseci nakon promjene načina prehrane: osjećaja vraćanja izgubljene energije, promjena na koži, regulaciji probave, nestanku reumatskih tegoba, regulaciji krvnog tlaka, smanjenju tjelesne težine te smanjenju amplituda vrijednosti šećera u krvi. Ovo potonje poboljšanje za njega, kao dijabetičara ovisnog o inzulinu, bilo je posebno značajno, premda je cijelo vrijeme nastavljao uzimati svoju uobičajenu terapiju inzulinom. U predavanju je izložio razloge zasnovane na dokazima za uvođenje većih količina voća i povrća u prehranu te potencijalno velike koristi koje za zdravlje mogu imati promjene životnog stila.

Hrana je nesumnjivo pogonsko gorivo koje utječe na cijeli organizam, no unatoč tome mnogi ono što jedu ne povezuju s time kako se osjećaju. Prehrana s mnogo namirnica u njihovom sirovom, neprerađenom stanju je važna komponenta zdravlja, ali bez umjerene tjelesne aktivnosti, zdravih odnosa, zdrave poslovne okoline i uz mnogo stresa, teško je postići optimalno zdravlje bez obzira na bolje prehrambene navike. Stoga su sve to sfere na kojima svi mi kao pojedinci, roditelji, zaposleni, poslodavci, zajednica trebamo kontinuirano djelovati, a ovim predavanjem LC Split daje i svoj obol zdravstvenom prosvjećivanju, kako samih članova Kluba, tako i svih drugih slušatelja ovog zanimljivog i motivirajućeg predavanja dr Mardešića.