LIONS KLUB ŠIBENIK SVEČANO PROSLAVIO 20. OBLJETNICU - DVADESET GODINA HUMANOSTI

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 15 travnja, 2019 - 22:35
LIONS KLUB ŠIBENIK SVEČANO PROSLAVIO 20. OBLJETNICU
DVADESET GODINA HUMANOSTI
 
U prisutnosti više od 200 lionsa i lionsica, prijatelja, gostiju i uzvanika, Lions klub Šibenik, 12. travnja 2019. U Atriumu je svečano obilježio svoju dvadesetu obljetnicu. Klub je osnovan 16. travnja 1999. od kada traje njegova kontinuirana aktivnost.  Zajednici svjetskih lions klubova pridružio se 14. rujna 2001. kada je u šibenskoj Gradskoj vijećnici održana  svečana potvrda uz brojne lionse iz cijele Hrvatske. U trenutku svečane potvrde  bio je to 42 lions klub u Hrvatskoj. Osnivanje Kluba inicirali su Ivo Brešan, Zlatko Maruna, Ivan Rude, Vice Vukov,Ivo Livaković,a njegov prvi predsjednik, u  mandatu 1999. do 2000. bio je književnik Ivo Brešan.
Humanitarni kontinuitet
Niz je akcija, većih ili manjih, u kojima su šibenski lionsi u protekla dva desetljeća potvrdili osnovno načelo i ideju lionizma – pomagati svima kojima je to potrebno. Kroz one najvažnije donacije i akcije značajne potpore pružene su Općoj bolnici Šibenik, Domu zdravlja Drniš, Udruzi slijepih Šibensko-kninske županije, Udruzi za promicanje inkluzije, Centru za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“ iz Šibenika, Zakladi „Kornat“, Centru za beskućnike u Šibeniku, osnovnim školama i pojedincima. 
Lions klub Šibenik organizirao je koncert „Pjesmom protiv mina“ u Šibenskom kazalištu, čiji je ukupni prihod bio namijenjen razminiranju terena u Skradinskom zaleđu.  Zahvaljujući tom prihodu, u neposrednoj blizini sela Velika Glava, razminirano je područje od 10 tisuća četvornih metara i tamošnjim žiteljima osiguran pristup poljskom bunaru. Velikom akcijom na koju su šibenski lionsi posebno ponosni,  štićenicima u Zajednici „Mondo Nuovo – Novi svijet“ – Komuna Sv. Ante Padovanskog u Nuniću, pružena je pomoć u uređenju sanitarnog čvora. Ova topla i lijepa suradnja okrunjena je dovođenjem vodovodnih cijevi do Zajednice, u čemu je pomoć šibenskih lionsa bila neprocijenjiva.  
Svoj humanitarni kontiunuitet šibenski lionsi posljednjih četrnaest  godina potvrđuju i organizacijom Noći mladog vina – Martinje. Cijelokupni prihod ove manifestacije uvijek je namijenjen pojedincima ili institucijama kojima je potrebna humanitarna pomoć. 
Šibenski lionsi ostavili su dubok trag tradicionalnim sudjelovanjem u  regati „Jedrima protiv droge“, koju inače organizira Lions Distrikt 126 - Hrvatska. Zahvaljujući tome, šibenska Udruga “Prijatelj”, koja pruža pomoć u rješavanju problema ovisnosti o drogama, dobila je vrijednu novčanu donaciju Lions Distrikta 126.  Lions klub Šibenik prvi je u Hrvatskoj uplatio novčanu potporu u potresu stradalom narodu Japana. Zajedno sa svim dalmatinskim lionsima sudjelovali su i u organizaciji manifestacije “Klapska pisma dušu liči”, čiji je prihod također namijenjen Japanu. Tijekom 2013. i 2014. šibenski lionsi su, među ostalim, bili jedni od najaktivnijih u akciji nabave Brain monitora, uređaja za ispitivanje funkcija mozga kod novorođenčadi u Kliničko-bolničkom centru u Splitu. To je jedini takav uređaj u Dalmaciji, pa je na njegovom svečanom uručenju 22. veljače 2014. nazočan bio i predsjednik RH Ivo Josipović. Lions klub Šibenik potaknuo je 2016. godine  humanitarnu akciju za nabavku aparata za logopedski kabinet OŠ Jurja Šižgorića. Krajem svibnja 2018. potpisana je Povelja prijateljstva i suradnje između Lions kluba Šibenik, Općine Unešić i OŠ Jakova Gotovca u Unešiću.
Noć mladog vina - Martinje
Lions klub Šibenik od 2005. kontinuirano organizira humanitarnu akciju Noć mladog vina – Martinje. Sve je počelo u bivšem hotelu Krka gdje se uz pjesmu, ples, druženje i domaće specijalitata kušalo i ispijalo mlado vino. Martinje se uvijek održava u studenom. Sve večeri bile su, a tako će biti i ubuduće,  prožete humanitarnošću, jer je prihod uvijek namijenjen onima kojima je pomoć potrebna.    
Doniranjem mladog vina, osim šibenskog Vinoploda i Iločkih podruma, na Martinju su se predstavili i brojni manji vinari s područja Šibensko-kninske županije, a 2013. među izloženim vinima našao se i slovenski teran, koji su donijeli prijatelji iz Lions kluba Domžale s kojima su se šibenski lionsi bratimili u svibnju 2013.Martinje se u bivšem hotelu Krka održavalo deset godina
Od 2015. Noć mladog vina – Martinje održava se u restoranu Atrium u Lozovcu čije osoblje s vlasnikom Davorom Gulinom osigurava iznimno povoljne uvjete za organizaciju ove humanitarne akcije.
Bratimljenja s Talijanima, Francuzima i Slovencima
U proteklih dvadeset godina dio aktivnosti bio je usmjeren na razvoj lionističkih i prijateljskih veza s drugim lions klubovima. Prvo bratimljenje organizirano je sredinom 2002. u Rimu kada je između Lions cluba Roma Amicitia i Lions kluba Šibenik potpisana Povelja bratimljenja. Lions klub Šibenik i Lions club de Poitiers Doyen potpisali su Povelju bratimljena sredinom 2006. U Povelji je, među ostalim, napisano, da će dva kluba, u okirima svojih mogućnosti, objediniti svoje misli, akcije i djelovanja bratimskih ideala i univerzalnog mira, jednako u humanom i socijalnom razvoju dvaju gradova. Lions klub Šibenik i Lions klub Domžale potpisali su 8. lipnja 2013.  svečanu povelju o bratimljenju, čime je ostvarena dugogodišnja želja jednog i drugog lions kluba o uspostavi dugoročne suradnje. Bratimljenje je održano  u Radomlju pored Domžala. 
Tiskana brošura
Lions klub Šibenik  dugogodišnji je sudionik  regate „Jedrima protiv droge“, humanirane akcije u organizaciji LIONS DISTRICTA 126 – HRVATSKA, koja je 2018. u Murteru održana jubilarni, dvadeseti put. Lions klub Šibenik bio je suorganizator humanitarnog plova Lions cup 2011., koji je od 13. do 16. travnja 2011. održan u akvatoriju ispred Marine Kremik između Primoštena i Rogoznice uz sudjelovanje 16 posada i preko stotinu lions članova iz cijele Hrvatske,  ali i susjedne Mađarske.
U hotela Punta u Vodicama hrvatski lionsi su 31.svibnja 2014. održali 20. -tu konvenciju Saveza udruga Lions klubova Hrvatske – Lions distrikt 126 Hrvatska.Domaćin i organizator Konvencije bio je Lions klub Šibenik koji je time obilježio i svoju petnaestu godišnjicu. U povodu održavanja Konvencije lionsa Hrvatske na Šibenskoj rivi ispod katedrale Sv.Jakova zasađena je velika maslina.Sadnja masline organizirana je na tragu akcije DG Nade Arbanas za sadnju ruža,maslina ili drugog drveća u gradovima diljem Hrvatske gdje se odvijaju aktivnosti lionsa.Prije sadnje gradonačelnik Šibenika pozdravio je prisutne Lionse i pohvalio šibenske lionse koji su u 15 godina činili puno dobrih djela i pomogli mnogim potrebitima.
To je dio najvažnijih aktivnosti Lions kluba Šibenik u proteklim godinama, a cjelokupna aktivnost Kluba objavljena je u brošuri na 44 stranice pod nazivom Dvadeset godina humanosti. Ovim tiskanim izdanjem Lions klub Šibenik osigurao je i važan arhivski dokument, koji će značajno koristiti u sljedećim godinama.
Na svečanoj proslavi, sedmorici članova Lions kluba Šibenik: Ivi Brešanu, Veljku Grčiću, Mati Zlatoperu, Anti Graniku, Nikici Širiniću, Ivanu Rudi i Ivici Barišiću uručene su Zlatne plakete za ukupan doprinos u razvoju lionizma i potpori u organizaciji humanitarnih aktivnosti. Također, posebne zahvalnice uručene su Jadranskoj banci – HPB Šibenik, Vinariji Šibenik, Iločkim podrumima, Lions klubu Domžale, Lions kluibu Luca i Lions Districtu 126 – Hrvatska za njihov doprinos u humanitarnim aktivnostima i promicanju lionizma u Šibeniku.
Prihod prikupljen na ovoj svečanosti bit će uručen Udruženju slijepih i slabovidnih osoba iz Šibenika.
Nikola Urukalo