Lions Distrikt 126 Hrvatska uručio vozilo za hitan prijevoz transplantata KBC Merkur , Zagreb

Slika korisnika Zlatko Janković-Miloš
Zlatko Janković... 12 srpnja, 2023 - 16:12

Lions Distrikt 126 Hrvatska uručio vozilo za hitan prijevoz transplantata KBC Merkur , Zagreb

Jučer u utorak 11.07.2023 g. u krugu KBC Merkur u Zagrebu obavljena je  primopredaja donacije Lions Distrikta 126 Hrvatska KBC Merkur vozila za prijevoz transplantata.

Primopredaji su u ime Distrikta 126 Hrvatska nazočili IPDG Alek Konić prošlogodišnji Guverner, PDG Dražen Melčić predsjednik Lions Foruma Zagreb 2022. i Vesna Boinović-Grubić GST Distrikta 126 u LG 22.-23.

Ispred KBC Merkur primopredaji su nazočili izv. prof. dr. sc. Mario Starešinić, dr. med., ravnatelj ustanove, Antun Bačić, dr. med., zamjenik ravnatelja , Vesna Stužić, bacc. med. techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo - Glavna sestra bolnice, Vedrana Šarić, mag. iur., pomoćnica ravnatelja za financijske poslove, Filip Orešković, mag. iur., pomoćnik ravnatelja za pravne poslove, prof. dr. sc. Tajana Filipec Kanižaj, dr. med., predsjednica Stručnog vijeća ustanove, doc. dr. sc. Stipislav Jadrijević, dr. med, prof. vš., abdominalni i transplantacijski kirurg, pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju i Josip Huzanić, mag. ing. sec., rukovoditelj Službe tehničkih i uslužnih poslova.

IPDG Alek Konić je svečano uručio vozilo za prijevoz transplantata izv. prof. dr. sc. Mariju Starešiniću, dr. med., ravnatelju KBC Merkur.

 Distrikt 126 hrvatska je prikupio sredstva i kupio nov kombi vozila za potrebe transplantacijskog tima KBC Merkur koje je neophodno za potrebe prijevoza organa za transplantaciju. Sredstva u iznosu od 30.000 eura su donirali LCIF - lions međunarodna fondacija i Lions Europa Forum Zagreb 22.

Transplantacijski tim KB Merkur jedan je od najuspješnijih u svijetu koji je uspio izvesti prvu višestruku transplantaciju jetre, gušterače i tankog crijeva u Hrvatskoj, što ih svrstava u sam vrh svjetske transplantacijske kirurgije i jednog od svjetskih lidera u darivanju i presađivanju organa! Hrvatska je inače vodeća u Svijetu po obavljenim transplantacijama po glavi stanovnika, i naravno članica organizacije Eurotransplant, tako da će ovo vozilo koristiti i pacijentima ne samo u Hrvatskoj Ponosni su na više od 100 uspješnih transplantacija jetre godišnje.

Bolnica Merkur u Zagrebu teško je oštećena u potresu 2020. godine.

Iz gore navedenih razloga Lions Distrikt 126 Hrvatska je za vrijeme pripreme Lions europa Foruma u Zagrebu pokrenuo akciju da se prikupe sredstva za donaciju vozila za transplantaciju i u tome uspio.

Financiranje vozila su pored Lionsa Hrvatske omogućili i Lionsi iz cijelog svijeta, iz više od 50 država, a značajni dio je išao putem granta Lions Clubs International Foundation, zaklade Lionsa svijeta koja financira ovakve velike projekte i , last but not least, donacijom sredstava preostalih od Lions Europa Foruma održanog u Zagrebu u listopadu 2022 godine.

Na svečanosti se u ime cijelog tima za transplantaciju KBC Merkur najtoplije zahvalio Lions distriktu 126 Hrvatska na uručenoj donaciji ravnatelj ustanove izv. prof. dr. sc. Mario Starešinić, dr. med.