LC Vukovar: Obilježen Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 12 studenog, 2016 - 21:00

Na poziv DG Lions Districta-126 Hrvatska Gorana Šarića i Predsjednice povjerenstva za dijabetes dr. Kristine Jalšovec zaposlenice vukovarske bolnice, Lions klub Vukovar se uključio u program obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

U središtu grada Vukovara tom prigodom je obilježen 14. studeni, Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti. Svrha obilježavanja ovog dana je podići globalnu svijest o prevenciji, dijagnostici i liječenju dijabetesa, s obzirom da dijabetes zahvaća oko 6% svjetske populacije, te predstavlja  jedan je od velikih javnozdravstvenih problema. Dijabetes melitus– tihi ubojica, kako ga često nazivaju, sve je učestalija bolest u modernom društvu, nastupa polako, vrlo često bez vidljivih znakova bolesti.

Klub je organizirao akciju mjerenja razine šećera u krvi, informiranjem o zdravom načinu života, mjerama prevencije te važnost ranog otkrivanja dijabetesa. Ova preventivno-edukativna humanitarna akcija bila je izuzetno dobro posjećena.

Prekontroliran je šećer u krvi kod 246 osoba, djeljeni su leci i brošure vezane uz dijabetes, a osobama sa povišenom razinom šećera u krvi davani su stručni savjeti i preporuke. Akciju je svojom nazoćnošću podržala i dr. Slavica Marušić Emedi, spec. internista i dijabetolog.

 „Diabetes mellitus  ili Šećerna bolest je problem koji je sve više izražen. U Hrvatskoj se smatra da ima  oko 400000 oboljelih dok se liječi 265000. Problem jeste što Šećerna bolest ne boli, a kada zaboli to znači da su komplikacije već toliko razvijene da ih se teško može liječiti. Osim genetski uzrokovane bolesti sve češće imamo bolest koja je nastala radi debljine i nekretanja.  I zato je važno osvijestiti ljude, ukazati im na potrebu za kretanjem, za pravilnom ishranom. Preventivnim pregledima možemo na vrijeme otkriti bolest i umnogome spriječiti razvoj komplikacije kao što su slabovidnost, prestanak rada bubrega, gangrena na nogama, pa do infarkta i moždanog inzulta“ izjavila je dr. Mirjana Semenić Rutko, članica LC Vukovar i nadodala kako ova akcija je imala za cilj baš to, približiti ljudima mogućnost da sami promjene svoj način života i poboljšaju svoje zdravlje.  A ono što nam treba biti cilj jeste vratiti mlađim generacijama  naviku hodanja, boravka u prirodi , bavljenja sportom, rekreacijom i tako buduće odrasle generacije učiniti zdravijima i sposobnijima za sve životne izazove.

Akciju su pomogli i podržali: Privatna specijalistička ginekološka ordinacija Mirjana Semenić Rutko iz Vukovara, Hrvatski liječnički zbor - podružnica Vukovar, Dom za starije i nemoćne osobe CENTAR PRIMUM iz Vukovara, DE MEDICUS d.o.o. iz Karlovca, Ustanova za zdravstvenu njegu u kući MIRA FERNBACH iz Nuštra te Grad Vukovar.

Ovo je još jedna u nizu preventivno-edukativnih aktivnosti članova LC Vukovar, te da su sudionici akcije i tri nova člana kluba, koji će svečano prisegnuti i biti predstavljeni u nedjelju, 20. studenog 2016. godine na okupljanju „Tragom sjećanja Vukovar 2016“

 

Foto album možete pogledati OVDJE

 

 

Vaš LC Vukovar