LC SPLIT ORGANIZIRA CIKLUS PREDAVANJA

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 18 studenog, 2011 - 09:02
PANORAME SPLITA

Prvo predavanje iz ciklusa predavanja namijenjenih članovima LC Split ,ali i svim ostalim Lions klubovima grada Splita ,kao i svim posjetiteljima koje predmetna tema zanima, održano je u utorak  15.11.2011.god u splitskom hotelu „PARK“.

Predavanje pod nazivom „DIOKLECIJANOVA PALAČA i SPLIT“ tj „SPLIT od palače do grada“ održala je doc.dr.sc. Katja Marasović-, dipl.ing arh. -Voditeljica Mediteranskog centra za graditeljsko nasljeđe Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i Šefica  katedre za graditeljsko nasljeđe na studiju Arhitekture u Splitu.

Docentica Marasović proučava Dioklecijanovu palaču više od 25 godina i meritorna je osoba za predstaviti najnovija istraživanja vezana za život Dioklecijana u antičkoj palači iz koje je nastao i razvio se današnji grad Split.

Rimski car Dioklecijan svoju je palaču sagradio 305. godine na istočnoj obali Jadranskog mora, u rodnoj Dalmaciji, kako bi, nakon abdikacije , tu proveo preostale godine svog života.

U VII stoljeću izbjeglice iz porušene salone, glavnog grada Dalmacije , naseljavaju palaču i osnivaju grad Split.

Grad se otada kontinuirano razvija raste unutar i oko palače čineći izuzetan fenomen svjetskog graditeljskog nasljeđa.

1979 god, kasnoantička palača ,zajedno sa povijesnom jezgrom Splita, upisana je na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Vrlo posječeno i vrlo interesantno predavanje koje je docentica Marasović održala, pokazatelj je da ovakva predavanja još uvijek bude interes i maštu naših članova, ali i ostalih posjetitelja ovog LIONS predavanja.

 

Damir Goleš