LC Šibenik poziva vas na izlet brodom po jedinstvenom Šibenskom arhipelagu

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 2 lipnja, 2014 - 21:59

Program našeg druženja u Vodicama obogaćen je izletom, koji ćemo upriličiti u  subotu 31. svibnja  2014. odmah nakon završetka 20. konvencije Lions Distrikta 126 – Hrvatska. Brodom Desto ili Ina  plovit ćemo iz Vodica kroz Šibenski kanal sv. Ante, jedan  od najljepših dijelova jadranske obale i najraskošnijih pomorskih ulaza u grad. Uz prirodne ljepote uočljive na prvi pogled i prekrasan panoramski pogled na Šibenik,  Kanal sv. Ante krije brojne kulturne i prirodne vrijednosti. Plovit ćemo tik uz Tvrđavu svetog Nikole, koja je na malom sprudu podignuta sredinom 16. stoljeća.

Kroz Kanal sv. Ante uplovit ćemo u naš tisućljetni Šibenik. Drugi hrvatski gradovi na jadranskoj obali, koji su mnogo stariji od Šibenika,  započeli su kao naselja starih Ilira, kao grčke ili rimske naseobine. Postanak Šibenika povezan je s dolaskom Hrvata na jadransko područje. Ulazak u gradsku luku mnogima će, kao i uvijek, oduzeti dah, a pogled na šibensku prvostolnicu, katedralu sv. Jakova, koja je građena 105 godina (od 1431 – 1536.) ostat će vam u nezaboravnoj uspomeni. Ako do sada niste bili u Šibeniku ili niste u naš grad ulazili s njegove morske strane, mi vas pozivamo da dođete i uživate u tom  jedinstvenom putovanju.

Na povratku iz Šibenika prema Vodicama skrenut ćemo prema otoku Prviću, koji jedini u šibenskom akvatoriju (iako nije i najveći otok) ima dva naselja – Šepurinu i Luku. U Prvi Luci posjetite ćemo Memorijalni muzej Fausta Vrančića. Faust Vrančić mitska je osoba hrvatske povijesti, predstavnik renesanse, polihistor, izumitelj, pisac i leksikograf. Najpoznatija, i u tehničkoj literaturi često spominjana, je njegova konstrukcija padobrana - "Homo volans" (leteći čovjek) objavljena u "Machinae Novae". Drugo značajno djelo je višejezični rječnik "Dictionarium quinque nobilissima­rum Europae linguarum", jedan od prvih rječnika te vrste u svijetu.
Muzej Fausta Vrančića je izgrađen i otvoren 2012.. Pravi je užitak prošetati njime. Izvana koristi nekoliko konstrukcijskih elemenata Vrančićevih Machinae Novae, a unutra puno maketa, mnoge i funkcionalne.

Iz Prvić Luke plovit ćemo prema Prvić Šepurini, koja se diči svojom dalmatinskom i mediteranskom kamenom arhitekturom. Naša plovidba završit će u Vodicama gdje ćete također uživati u ljepotama i čarima ove poznate turističke destinacije.

Tijekom izleta na brodu ćemo vam prirediti domaći dalmatinski ručak. Uz pjesmu naše klape moći ćete zajedno s nama peći ribu na gradelama, uživati u rižotu, pidoćama i domaćem vinu. Dođite i uživajte!

Vaši domaćini

LK Šibenik

LK Luce