LC Quarneroli i izložba “Hrvati na ledenom moru”

Slika korisnika Milan Ilić
Milan Ilić 17 veljače, 2024 - 21:20

U petak 16.02.2024. u galeriji Juraj Šporer u Opatiji otvorena je izložba „Hrvati na ledenom moru 1872. - 1874.“ u organizaciji Festivala Opatija i Red svetog Jurja - Europski red kuće Habsburško-Lotarinške, Komturaj Istra, te podršku Lions kluba Quarneroli Lovran. Izložba je otvorena od 16.02.2024. i traje do 10.03.2024. u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji uz slobodan ulaz, te predstavlja pravu priliku da se razgleda priča o Quarnerolima – Hrvatima na ledenom moru koji su bili dio svjetski poznate austro ugarske znanstveno-istraživačke ekspedicije istraživanja Arktika iz 1872./1874. kojom prilikom je otkriven do tada nepoznati otočni arhipelag sa 191 otokom kojega su nazvali Zemljom Franje Josipa na kojem od tada postoji i Rt Fiume (Rijeka). Prilikom otvorenja izložbe predstavljen je i reprint knjige Petra Kuničića "Hrvati na ledenom moru", a za koju knjigu je izdavač Lions klub Quarneroli Lovran zajedno sa Ex Libris iz Rijeke.

Radi se zapravo o dvije izložbe u jednoj jer je pored stalne izložbe eksponata koji su vlasništvo Lions kluba Quarneroli i koji su inače izloženi u Lovranskoj kuli u Lovranu dostupna i pokretna izložba koja je do sada bila izložena u već 14 gradova u RH. Na izložbi posjetitelji mogu vidjeti maketu ekspedicijskog broda Admiral Tegethof, te 20-ak knjiga koje smo do sada prikupili na raznim svjetskim jezicima, a koje prepričavaju epopeju o Hrvatima na ledenom moru koji su već na samom početku putovanja ostali zarobljeni u ledu, te se uspjeli vratiti u civilizaciju nakon 2 godine i 3 mjeseca. Pored makete broda i knjiga o ovoj velikoj ekspediciji izloženo je također i 20-ak drugih eksponata kao što su pasoši, priznanja, srebrnjaci, brončanici, razglednice, marke i sl. sve vezano uz ekspediciju.

Izložbu je proglasio otvorenom opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, a detalje o nevjerojatnom poduhvatu otkrili su jedan od autora izložbe Miljenko Smokvina, te ispred Lions kluba Quarneroli Milorad Stanić. Posjetitelji su na otvaranju izložbe mogli i kupiti knjigu "Hrvati na ledenom moru", pri čemu će se sav prihod od prodaje knjiga namijeniti za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti budući se 15. veljače svake godine od strane Lions organizacije obilježava kao dan borbe protiv dječjeg karcinoma.