LC Novigrad- humanitarnim balom uspješno zaokružio Lions godinu

Slika korisnika Sonja Jelača
Sonja Jelača 21 srpnja, 2022 - 16:52

U veselom raspoloženju i prekrasnom ambijentu terase hotela Nautica u novigradskoj marini, uz nazočnost Guvernera D 126 Joze Berečića, mnogobrojnih donatora i gostiju, Lions klub Novigrad održao je u subotu 25. lipnja 2022., nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, tradicionalni humanitarni bal s ciljem prikupljanja sredstava za nabavu uređaja Play Attention za potrebe OŠ u Novigradu.

Bila je to kruna cjelogodišnjih aktivnosti i niza humanitarnih akcija od Lions golf turnira, mjerenja šećera u krvi zbog prevencije dijabetesa, podjele Božićnih paketa najpotrebitijim obiteljima Bujštine, sakupljanja i prodaje knjiga za Dječju bolnicu Kantrida, sakupljanja starih dioptrijskih naočala u akciji „Dajmo im da vide“, donacije za Ukrajinu, Regate „Jedrima protiv droge“, Lions dana u Bujama i Novigradu s koncertima i sportskim događajima i mnogim drugim akcijama i donacijama koje je Lions klub Novigrad organizirao ili u kojima je sudjelovao tijekom godine u svrhu pomoći najpotrebitijim sugrađanima Bujštine, a onda i cijele Hrvatske.

Uz uobičajene klupske akcije, na prijedlog članice kluba Davorke Parmač odlučili smo nabaviti Play Attention uređaj za novigradske škole. Zahvaljujući dobroti naših dosadašnjih i novih donatora prikupljena sredstva omogućila su nam već u prvoj godini kupnju tri uređaja od planiranih sedam. Prva tri kupljena uređaja donirat ćemo školama: OŠ Marije i Line Umag, OŠ Mate Balota Buje i OŠ-SE Rivarela Novigrad.

Zahvaljujemo svima koji su nas pratili i svojim doprinosom omogućili uspješnost naših humanitarnih aktivnosti tijekom cijele Lions godine, posebno zahvaljujemo donatoru Golf
Stancija d.o.o., Stancija Grande, Umag u vlasništvu g. K. Ackermanna i M. Oblaka koji su donirali ukupna sredstava za kupnju jednog Play Attention uređaja za OŠ Marije i Line Umag.

Primjena Play Attention uređaja
Play Attention je svjetski priznat uređaj za koji je znanstveno dokazano da pomaže korisniku uvježbati održavanje pažnje. Neinvazivna je računalna tehnologija nastala procesom spajanja skeniranih moždanih impulsa, kognitivnih vježbi i tehnika oblikovanja ponašanja. Ovaj sveobuhvatni računalni sustav za uvježbavanje usmjeravanja i održavanja pažnje koristi Edufeedback tehnologiju, a to znači da spaja feedback s edukacijskom metodologijom i promjenama ponašanja. Play Attention je računalna tehnologija koja kontinuiranom primjenom pomaže pojedincu produljiti, učvrstiti i usmjeriti pažnju te poboljšati pamćenje kod osoba s ADD i ADHD poremećajem, disleksijom, disgrafijom i autizmom.
Uređaj se nosi kao narukvica na ruci ili nozi te uz pomoć sofisticiranih senzora preko kože očitava razinu koncentracije korisnika. Trenira se pažnja korisnika, jača njegova koncentracija te mu pomaže da lakše ignorira ometajuće sadržaje i ostvaruje bolju kontrolu unutarnjih impulsa i emocija. Djeca su nakon tretmana produktivnija, motiviranija, produljuje se njihov kapacitet pisanja zadaća ili čitanje, a može se smanjiti i impulzivnost jer im omogućava bolju kontrolu nad svojim emocijama.
Posljedično, dolazi do povećanog uspjeha u školi, povećanog samopoštovanja te većeg zadovoljstva u životu.