LC Lovran promijenio ime u QUARNEROLI LOVRAN i otvorio izložbu posvećenu QUARNEROLIMA

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 5 svibnja, 2019 - 22:02

LC Lovran promijenio ime u QUARNEROLI LOVRAN i otvorio izložbu posvećenu QUARNEROLIMA

Lions klub QUARNEROLI LOVRAN organizirao je  izložbu trajne vrijednosti "Quarneroli - Hrvati na Sjevernom polu"  koja je otvorena u Lovranskoj kuli  i bit će dostupna posjetiteljima do 31.05.19.

pon-pet   17-21 h    sub          09-13 h  i 17-21 h    ned          10-13 h

Tko su Quarneroli? Dvanaest  Hrvata na putu ka Sjevernom polu, s ciljem pronalaska »veze« do Beringova prolaza su se otisnuli 1872. godine, a vrlo brzo nakon ulaska u »područje vječnog snijega i leda«, brod je okovala ledena santa, pa je ekspedicija bila primorana na »plutanje« sjevernim prostranstvima nošena strujama 2 godine.

12. travnja 1874. godine stigli na 82. stupanj sjeverne geografske širine, odnosno najsjeverniju točku na koju je do tada stupila ljudska noga. Nakon toga, bili su primorani napustiti jedrenjak »Tegetthoff«, nazvan po slavnom austrijskom admiralu te se pješice uputiti na nesigurno putovanje ledom. Krajem kolovoza iste godine, nakon tri mjeseca lutanja, našli su ih ruski ribari i izvukli na sigurno.

Na otvaranju je osim Lionsa bilo i puno građana Lovrana i Rijeke jer je izložba zainteresirala mnogobrojnu publiku, što se nadamo da će biti do kraja ovog mjeseca do kada je izložba otvorena.

Više info na linku

http://poduckun.net/foto-video-quarneroli-ponovo-uplovili-u-lovransku-gradsku-kulu/i

LC Lovran je na održanoj god skupštini pri otvaranja izložbe donio je Odluku kojom je promijenio naziv u LC QUARNEROLI LOVRAN, a na skupštini je izabran i novi predsjednik Ervino Mrak i stari/novi tajnik Gordan Filinić.