LC Kaptol uspješno organizirao humanitarni golf turnir

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 12 lipnja, 2013 - 15:48

LC Kaptol uspješno organizirao humanitarni golf turnir

 

Jedna od akcija koja se najdulje provodi u nepromijenjenom obliku u  LC Kaptol je tradicionalni humanitarni golf turnir za organizaciju  edukacije dijece sa šećernom bolešću.

Šećerna bolest je doživotna bolest, koja neprestano prijeti oštećenjem unutarnih organa u tijelu posebno očiju, bubrega, srca, mozga kao I oštećenja stopala, koje nastaju neprimjetno, a čije posljedice u trenutku nastajanja postaje vrlo kompleksne, dramatično smanjujući kvalitetu života uz izuzetno skupo liječenje. Povišena razina glukoze u krvi osnovni je razlog nastajanja navedenih komplikacija. Da bi uspješno liječili šećernu bolest moramo biti u mogućnosti kontrolirati razinu glukoze u krvi, za što ne posjedujemo osjetila, već je potrebno više puta tijekom dana provjeravati glukozu u krvi samokontrolom, ubodom u prst ili ušku da bi došli do uzorka krvi.

Postoji nekiliko oblika šećerne bolesti, ali se najčešće spominju tip1 I tip2 bolesti.  Tip 2 bolesti najčešće nastaje kao posljedica prekomjerne tjelesne težine I nemogućnosti tijela da upotrijebi glukozu kao osnovnu pokretačku energiju tijela jer nema dovoljno inzulina – tvari koja omogućuje ulaz glukoze u svaku pojedinu stanicu našeg tijela. U tipu 2 šećerne bolesti, inzulina ima nedovoljno za preveliku težinu I volume tijela I uspješno se liječi ako bolesnici prihvate savjete o smanjenju tjelesne težine, kojim se većina problema uspješno rješava. Taj tip bolesti nastaje obično u kasnijoj životnoj dobi. Svaka osoba iznad 50 godina (ili ranije ako ima prekomjernu tjelesnu težinu) morala bi barem jednom u godinu dana provjeriti razinu glukoze u plazmi.  Tip 1 šećerne bolesti nastaje najčešće  u mladoj životnoj dobi, praktično može se pojaviti već nekoliko mjeseci poslije poroda, nije čest ali je vrlo zahtjevan za liječenje, a osim toga traje doživotno. Osnovu bolesti čini propadenje stanica koje proizvode insulin tako da inzulina koji omogućuje ulazak glukoze u stanice našeg tijela praktično više nema. Posljedice su prekomjerno nakupljanje glukoze u krvi, izraženi gubitak glukoze mokraćom,mršavljenje, žeđ I neprestano pijenje tekućine. Takvi već I vrlo mladi bolesnici moraju liječiti šećernu bolest korištenjem 4 – 6 određivanja glukoze u krvi svakodnevno, uz 4 – 6 injekcija inzulina svakodnevno. Svakodnevna samokontrola, I samozbrinjavanje je proces koje svako djete mora samo provoditi zbog čega treba uotrijebiti sve oblike edukacije kojim će liječnici pokušati dijete bolesnika pretvoriti u dijete liječnika za svoju šećernu bolest. Jedan od oblika praktične edukacije I vježbe je I organizacija ljetne dijabetičko edukativne skupine u kojoj se djeca uz druženje, uče o samozbrinjavanju od liječnika, medicinske sestre, ali I jedan od drugih. Poseban razlog je psihološko saznanje da se šećerna bolest ne javlja samo njima već da postoji značajno veći broj bolesnika koji moraju živjeti sa tom bolesti doživotno. Edukacijski process dio je Hrvatskog modela zdravstvene zaštite osoba u Hrvatskoj kao jedinstvenog modela u svijetu.

Članstvom Željka Metelka u LC Kaptol 1994. godine, započeta je inicijativa da se kontinuirano u LC Kaptol provode humanitarne aktivnosti za navedenu djecu. Božićni čaj je jedna od aktivnosti koja se redovito provode u različitim oblicima za djecu sa šećernom bolešću, uz humanitarni LIONS GOLF TURNIR.

Od samog početka u organizaciji turnira sudjelovali su Zoran Heruc, Darko Petričević, Zdenko Gulin uz izdašnu pomoć većine članova LC Kaptol I sveukupnog distrikta 126 Hrvatska.

Posljednji golf turinr održan je 9. 6. 2013. Godine u Zagrebu na Blatu, igralištu Golf I Country Club Zagreb. U turniru je sudjelovalo 55 igrača, koji su pored troškova igranja dobrotvorno donirali skoro 5000 Kn za djecu. Od donacija, sakupljeno je oko 10000 kuna. Zahvaljuem se donatorima koji su svojim prilozima pomogli u uspješnosti turnira.

Igrači turnira došli su iz svih krajeva Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Lijepo vrijeme i ugodno druženje uz humanitarno obilježje turnira ispunilo je sve sudionike posebnom ugodom. 

Tijekom 2012/2013 prikupljena su sredstva tijekom božičnog čaja za 5 djece lošijeg imovinsko statusa, te za dvoje djece o Golf turnira.

Ranijim početkom organizacije, još većom zajedničkom potporom članova LIONS kluba i distrikta 126 Hrvatska, nadamo se će sudjelovanje slijedeće godine biti još uspješnije.

 

                                                                                                       Željko Metelko, LC Kaptol Zagreb