Koncert Ane Dadić stipendistice Lions kluba Slavonski Brod

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 6 lipnja, 2013 - 21:04

Nova brodska glazbena zvijezda

 

Ana Dadić je nova brodska glazbena zvijezda, zvijezda kakvu ovaj grad nije imao od vremena Mije Čorak... čulo se među čestitkama koje su pljuštale nakon Aninoga cjelovečernjeg koncerta kojega je  organizirao Lions klub Slavonski Brod, pod medijskim pokroviteljstvom Posavske Hrvatske, u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivane Brlić-Mažuranić. Bio je to i koncert-međaš, jer Ana njime zaključuje razdoblje svoga temeljnoga glazbenog obrazovanja ispunjenog  ustrajnim radom koji joj je, uz neosporni talent, donio nebrojene medalje i priznanja, i kreće na put profesionalizma – na Muzičku akademiju u Zagreb (gdje se upisala kao kandidat s najvećim brojem bodova), nove specijalističke tečajeve, natjecanja i koncerte. Tko zna kamo će ju odabrani poziv sve dovesti, ali po onome što je pokazala pred brodskom publikom, nema sumnje da joj se otvaraju vrata najpoznatijih glazbenih dvorana u svijetu. Zaključujući tako jedno poglavlje svoga života, koncertom je Ana Dadić zahvalila brodskim lionima na potpori koju su joj pružali tijekom školovanja, pokazala sugrađanima koji prate njezinu karijeru već više od desetljeća koliko je doba i vješta interpretativna umjetnica, a nije zaboravila niti na dobrotvornu notu, opravdavajući i naziv ovoga koncerta "Za sreću i uspjeh". Naime, Lions klub je svih 16.550 kuna prikupljenih prodajom ulaznica darovao Ligi za borbu protiv raka Brodsko-posavske županije, a ček je tijekom koncerta predsjednik brodskih liona Antun Sabolski predao tajniku Lige Zdravku Janču.

Kako bi Anu i njezinu umjetnost što više približio sugrađanima, režirajući program Marijan Balen je sve pomno uokviro poetskim konceptom vođenja s Dunjom Vanić, gdje se našlo prostora i za poeziju Dragutina Tadijanovića i Dobriše Cesarića. Ugođaju je pridonio i kratki video o Aninoj karijeri i uspjesima, koji su priredili Zvonimir Penić i Dario Obertlik, ali i osvjetljenje za koje se brinuo Ivan Pešorda. U programu kojega je s pažljivo i stručno odabrala Anina majka, profesorica klavira Zdravka Tekić-Dadić, Ana se pokazala kao cjelovita umjetnica, svirajući klavir solo, flautu solo – kada ju je pratio mladi profesor na brodskoj Glazbenoj školi Frano Fabris, te klavir u triju s Katarinom Kutnar (violina) i Mislavom Brajkovićem (violončelo), prijateljima i kolegama iz GŠ Vatroslav Lisinski, s kojima je uspješno sudjelovala i na natjecanjima. Prvi je dio koncerta "Za sreću i uspjeh" tako pokazao Aninu svestranost, a u drugom se dijelu, svirajući zahtjevnu Sonatu u a-molu, op. 28 Sergeja Prokofjeva, Tri argentinska plesa Alberta Ginastere, Mazurku glissando i Malaguenu Ernesta Lecuone te Koncertnu parafrazu na Verdijevu operu "Rigoletto" Franza Liszta, Ana predstavila kao punokrvna umjetnica. "Ovaj mi je koncert bio sasvim novo iskustvo. Tehnički, razlikovao se od mojih dosadašnjih klavirskih recitala, jer je zahtijevao suradnju s cijelim timom ljudi, kao i dodatnu koncentraciju budući da sam svirala dva instrumenta, i klavir i flautu. S druge strane, koncert je za mene imao i posebno emotivno značenje, jer sam dobila priliku da svojom glazbom zahvalim članovima Lions kluba Slavonski Brod koji su više od pet godina podržavali moje školovanje, te mi omogućili i da svoj maturski koncert održim u prekrasnim prostorima dvorane Muzeja Mimara u Zagrebu. Posebno me oduševio veliki broj ljudi koji su se odazvali našem pozivu i kupnjom ulaznice pomogli humanitarni značaj ovog programa.

Kako je ovo neka vrsta oproštaja od moga grada, jer se uskoro selim na studij u Zagreb, jako sam sretna i zadovoljna reakcijom publike. Dugotrajni pljesak na kraju koncerta i mnogobrojne čestitke poslije, pokazale su mi da sam zajedno sa svojim gostima glazbom uspjela doći do srca slušatelja", kazala je kasnije Ana Dadić koju na ovakvom programu u rodnome gradu možemo ponovno očekivati tek za koju godinu.