Edukativno predavanje LC Korzo

Slika korisnika Ljiljana Škugor
Ljiljana Škugor 19 siječnja, 2023 - 16:55

Danas nijedna žena ne bi smjela umrijeti od karcinoma vrata maternice /RVM/, rekla je to mr.sc. Jasna Gobić, dr. medicine, na predavanju Lions kluba Korzo, što je održano u povodu nacionalnog dana borbe protiv RVM-a, kao i europskog tjedna prevencije. Cilj predavanja, naše članice Jasne Gobić, je senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja RVM kontinuirano, tijekom cijele godine, a ovih  prigodnih dana i simbolički uz cvijet mimoze koji svojom nježnošću ukazuje na važnost osvješćivanja spomenute bolesti. U ranijim stadijima visoka je stopa izlječenja i preživljavanja, a u kasnijim stadijima visoka je smrtnost, rekla je Gobić, te naglasila da je jedan od najčešćih malignih tumora kod mladih žena u reproduktivnoj fazi života.

 Od ginekoloških karcinoma u svijetu, RVM zauzima drugo mjesto po učestalosti javljanja i po mortalitetu. Najčešće se javlja kod žena od 45 do 50 godina starosti. Svake godine u svijetu oboli preko 490 tisuća žena, a umre ih više od 270 tisuća. U Hrvatskoj broj novih slučajeva svake godine se  kreće od 320 do 340 oboljelih, a nešto manje od polovice te brojke završi smrtnim ishodom. Najveći čimbenici rizika, između ostalog, su infekcije s HPV, rana dob ulaska u spolne odnose, česte promjene partnera, spolno prenosive infekcije, te pušenje.  Na kraju ostaje zaključak da su ključne preporuke za zaštitu od HPV-a i RVM-a edukacija žena i liječnika, podizanje svijesti  o prevenciji, te angažiranost i suradnja svih koji su uključeni u probir, a to su pacijentice, ginekolozi, citolozi, patolozi, epidemiolozi, te javno zadravstveni stručnjaci.

Nakon predavanja članice LC Korzo pozdravile su novoprimljenu članicu Zdenku Starčević, te nastavile dogovarati detalje o predstojećoj obljetnici kluba, što će se održati krajem veljače, točnije u subotu 25. veljače s početkom u 19 sati. U Hotelu Jadran, Rijeka, organizirat će se proslava 15. obljetnice kluba, s večerom, glazbenim programom i bogatom tombolom.