Druženje bratskih klubova LC Valpovo-Belišće i LC Heraclea iz Bitole

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 18 rujna, 2016 - 20:44

Druženje bratskih klubova LC Valpovo-Belišće i LC Heraclea iz Bitole

Lions klub Valpovo-Belišće proteklog vikenda ugostio je Lions prijatelje iz Bitole, Republika Makedonija.

Naši gosti su bili Marjan Talev, Mimi Taleva, Aleksandar Stojanovski, Jasmina Stojanovska, Gjoko Hristov i Aneta Hristova kojima smo u ovom kratkom posjetu nastojali pokazati dio ljepota koje nude Slavonija i Baranja.

Druženje je započelo obilaskom Osječke Tvrđe, baroknog  grada-tvrđave iz 18. stoljeća i Osječkog Trga Ante Starčevića. O gradu Osijeku, njegovoj povijesti te povijesti Osječke Tvrđe gosti su mogli puno toga čuti i naučiti od kustosice Muzeja Slavonije, kojoj na  tome i zahvaljujemo.

Put nas je dalje odveo u Baranju, točnije u Kneževe Vinograde u obilazak vinograda, vinarije, podruma  te kušaonice Vina Belje.

Stari podrum Vina Belje prvi se puta spominje u opisima Mohačke bitke iz 1526. godine kada je ovaj prostor korišten u svrhu konjušnice i barutane, a donja etaža kao tamnica. Podrum osim što je najstariji u regiji ima još mnogo odlika. S preko 1200 m2 je najveći u Hrvatskoj,  a građen je na poseban način tako da ima dvije etaže. Gornja etaža zove se „gator“, te je tipična za Baranju, jer podrum nije ukopan pod zemlju, već je ukopan u Banovo brdo koje potpuno jednako imitira klasični vinski podrum, kakva je donja etaža podruma. Sve ovo i još mnogo toga čuli smo od enologa u podrumu i kušaonici uživajući u vrhunskim vinima Vina Belje. Vožnja kroz Baranjsku „provansu“, pogled na vinograde i baranjska polja ostavila je naše goste očaranim.

Da bi takav dojam i ostao pobrinulo se osoblje restorana „Jelengrad“ našeg člana Ivice Čička, koje je našim gostima pripremilo vrhunski gastronomski i enološki užitak.

Tko je bio s nama uživao je, a tko nije neka pogleda u galeriju slika što je propustio.

Kornelija Berečić/Jozo Berečić