BEČKI TJEDAN U OPATIJI I HUMANITARNE AKCIJE LIONS KLUBA OPATIJA

Slika korisnika LionsHR Administrator
LionsHR Adminis... 25 listopada, 2011 - 14:02
NA VALOVIMA BEČKOG VALCERA

Lions klub Opatija je nizu bogatih aktivnosti koje su se održale tijekom mjeseca rujna 2011.godine pridodao i provođenje humanitarnih akcija tijekom Bečkog tjedna u Opatiji u čiju organizaciju se i sam aktivno uključio.

 

Bečki tjedan održan je od 19. do 25. rujna 2011.  zahvaljujući odličnoj suradnji grada Opatije i grada Beča. Radi se o već tradicionalnoj sedmodnevnoj manifestaciji koju je između ostalog  obilježila specifična gastro ponuda, razne prezentacije, okrugli stol na temu kulturnog turizma, izložbe, humanitarna akcija i kao veliki finale Bečki bal. U organizaciji su sudjelovali Grad Opatija, Festival Opatija, Grad Beč, Kvarner Touristik Opatija, Lions klub Opatija kao i mnogobrojne hotelske kuće s područja grada Opatije.

 

Tjekom cijelog tjedna u restoranu „Sveti Jakov“ održavao se „Tjedan bečke kuhinje“ gdje su se nudila specifična jela bečke kuhinje, a koja je prema originalnim recepturama spremao 25-togodišnji Bernhard König, kuhar iz Beča. Bečke slastice su bile u ponudi i u svim opatijskim kavanama „Milenij“ hotela, kao i u kavani hotela „Imperial“ tvrtke „Liburnia Riviera hoteli“, te  kavani „Palme“ hotela „Bristol“, tvrtke  „Vienna International”.

Okrugli stol u organizaciji AEI (Agencija za europske integracije) održao se u petak 23. Rujna od 13 do 17 sati u opatijskom hotelu „Bristol“. Okrugli stol bio je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Opatije a na njemu su sudjelovali eminentni stručnjaci iz Beča i Opatije.

 

Navečer 23. rujna od 19,00 h održao se na terasi hotela „Kvarner“ u organizaciji Lions kluba Opatija humanitarni program pod nazivom „Na valovima bečkog orkestra, valcera i pjenušaca“. Tijekom večeri gosti su  uživali u degustaciji austrijskih pjenušaca, plesu i nastupu plesne škole „Schmitschläger“ kao i u koncertu „Original Wiener Strauss Capelle“ iz Beča, a program je vodila Sanja Bedrava iz Opatije. Svečanost na lijepo popunjenoj terasi hotela „Kvarner“ otvorio je predsjednik Lions kluba Opatija, Darko Ćuruvija. Svaki gost mogao je kupiti čašu s logom Lionsa kao ulaznicu posebno kreiranu za ovu prigodu, a cijena je iznosila 100,00 kuna. Sredstva prikupljena od prodaje čaša-ulaznica bila su namijenjena za nabavku defibrilatora za hitne intervencije u Parku prirode Učka, kao  dijelu projekta „Opatija-siguran grad“. Cilj projekta je podizanje kvalitete zaštite zdravlja i života stanovništva i gostiju na širem području grada Opatije. U sklopu provedbe projekta će na najpogodnijim mjestima biti raspoređen određeni broj javno dostupnih automatskih eksternih defibrilatora (AED). Paralelno s tim će djelatnici tvrtki i ustanova kod kojih će se nalaziti AED uređaji biti educirani za napredno pružanje prve pomoći uz primjenu AED-a. S obzirom da se radi o djelatnicima koji nisu medicinske struke, nazivaju ih i educirani medicinski laici. U iznimno dobrom raspoloženju svih prisutnih gostiju prikupljeno je 9.100,00 kuna. Link na videozapis:  http://www.internettelevizija.net/opatija/

 http://youtu.be/efPvIkQGL1I

U subotu 24. rujna u 10,00 sati u Hotelu Miramare u Opatiji otvorena je Izložba Quarneroli autora Jana Bernda Urbana, koja evocira uspomene na tri hrabra čovjeka ovog kraja Jakova Sučića, Franu Letiša i Vicka Palmića, koji su sudjelovali u austrougarskoj ekspediciji na Sjeverni pol 1872 – 1874. Izložbu je otvorio veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj mag. Jan Kickert.

Odmah po otvaranju izložbe, uzvanici su se pješice uputili u Volosko do rodne kuće jednog od članova ekspedicije Jakova Sučića. Na njoj su veleposlanik Kickert i predsjednik Lions Kluba Opatija, dr. Darko Ćuruvija, otkrili spomen ploču. Ploču Frani Letišu otkrili su dogradonačelnik Dešković i dr. Ćuruvija.

Isti dan u 11,00 sati otvorena je u organizaciji opatijske agencije „Kvarner Touristik“, u paviljonu „Juraj Šporer“ izložba „Opatiju uvijek vrijedi posjetiti“ autora prof. Hansa W.Bousska iz Beča .

Finale Bečkog tjedna obilježilo je održavanje već tradicioanlanog Bečkog bala u subotu 24.rujna  s početkom u 20,00 sati. Po prvi put Bečki bal je organiziran od strane Grada Opatije, Festivala Opatija, Grada Beča, Kvarner Touristik Opatija i Lions kluba Opatija.

Bal je zadržao humanitarni karakter time što je Lions klub Opatija inače začetnik i dosadašnji organizator Bečkog bala, organizacijom tombole, te dijelom prihoda od prodanih karata Lions klubovima, sakupljao sredstva za kupnju defibrilatora  za hitne intervencije u Parku prirode Učka te objedinio sredstva provedenom akcijom dan ranije 23.09.2011.g., „Na valovima bečkog orkestra, valcera i pjenušaca“.    

Bečki bal okupio je u izuzetnom ambijentu kristalne dvorane hotela „Kvarner“ tristotinjak uzvanika. Bili su tu predstavnici pobratimljenih inozmenih gradova, veleposlanici Austrije i Bugarske, župan Primorsko-goranske županije, gradonačenici Opatije i Beča, a s opatijskim domaćinima družila se i delegacija Grada Beča. Na balu sje prisustvovao i aktualni guverner Distrikta 126-Hrvatska Jusuf Šehanović, past guverner Borut Borja Kopani, predsjednik Regije zapad Leo Jonjić, predstavnici Leo klubaova koji su ujedno učestvovali u prodaji tombole te predsjednici i članovi Lions klubova regije na čelu s predsjednikom Lions kluba Opatija ujedno i  domaćinom i suorganizatorom Darkom Ćuruvijom. Na balu su zapaženi i predstavnici Lionsa iz Italije, a i članovi Rotary-a. Bili su tu i mnogobrojni domaći uzvanici i gospodarstvenici, a vođenje bala prepušteno je Robertu Ferlinu i Sanji Bedravi koja je ujedno prevodila na njemački jezik.

Program Bečkog bala odisao je bečkim ugođajem. Izvrsna svirka bečkog sastava „Original Wiener Strauss Capelle“ praćena umijećem predstavnika plesne škole „Schmidschlager“, izmamila je mnoge dame u večernjim toaletama i njihove elegantne partnere na plesni podij, a najveći pljesak publike dobili su najmlađi – djeca iz vrtića Opatija koji su se okušali u svom „prvom valceru po kristalnim lusterima“. U pola noći, kada je degustacija šampanjca i Sacher torte privukla goste na terasu hotela, uzdahe je izmamio prekrasan vatromet uz taktove valcera „Na lijepom plavom Dunavu“. S najvećim nestrpljenjem iščekivalo se i izvlačenje prve tri nagrade na tomboli. Glavna nagrada bila je – 12 dnevno krstarenje Mediteranom za dvije osobe. Najviše sreće imao je opatijski liječnik i političar dr. Viktor Peršić čiji je listić imao dobitnu kombinaciju. Na kraju treba reći da je to bila nezaboravna večer za sve prisutne, krasna promocija opatijskog i hrvatskog turizma, a humanitarnim radom Lions klub Opatija prodajom tombole ostvario je dodatnih 16.162,56 kuna te je zajedno sa sredstvima od prethodne večeri prikupio sredstva za kupnju jednog defibrilatora.