JEDNO SJEĆANJE VRIJEDNO PAŽNJE ČETVRT STOLJEĆA NAŠEGA DISTRIKTA

JEDNO SJEĆANJE VRIJEDNO PAŽNJE
ČETVRT STOLJEĆA NAŠEGA DISTRIKTA
 
Dubrovnik. Proslava Svetoga Vlaha. Dan parca Dubrovčana. Zimsko jutro, obasjano zubatim suncem. Datum: 3. veljače 1994. godine. Jedini otvoreni hotel – 'Excelsior'. Službeni domaćin Lions club „Sveti Vlaho“ i njegov predsjednik Ivo Besjedica. Tema skupa predstavnika tada postojećih i čarteriranih 11 klubova: ZAHTJEV SREDIŠNJICI LIONS INTERNATIONALA ZA DOBIVANJEM STATUSA PROVIZORNOG DITRIKTA.
 
Eto, najbitnije sam rekao u ovom uvodu. U novinarstvu se to kaže lead vijesti, a u konkretnom našem slučaju – oprostite mi na neskromnosti – podaci su to od vitalnog, rekao bih, povijesnog značenja za hrvatski lajonizam. Sastanak je, istina naknadno, proglašen 1. konvencijom hrvatskih Lionsa. I to s punim pravom.
 
Pa krenimo redom. Na inicijativu našeg velikog prijatelja i jednog od inicijatora lajonizma u Hrvatskoj Ivice Jakića, dogovoren je sastanak predstavnika tada postojećih 11 Lions klubova u Hrvatskoj, i to u Dubrovniku. I ne slučajno. Naime, prvi Lions club u Hrvatskoj osnovan je upravo u Dubrovniku 25. listopada 1990. godine. Odano je na taj način priznanje Lions clubu Sv Vlaho i vrlo agilnim dubrovačkim Lionsima.
 
Uz kratka izvješća o radu svakog kluba, te uvodne riječi već spomenutog Ivice Jakića i tadašnjeg člana Predsjedništva Lions cluba Zagreb Mirka Barišića, bez puno protokolarija, dogovoreno je da se središnjici Lions Internationala u Chicagu uputi zahtjev za dobivanjem statusa provizornog Distrikta. Potpisnici tog povijesnog dokumenta (kojega, usput rečeno, u originalu čuva vječiti tajnik Lions cluba Zagreb, naš veliki prijatelj Branimir Milčić) bili su predsjednici, odnosno predstavnici sljedećih 11 klubova:
 
LC Sveti Vlaho, Dubrovnik – Ivo Besjednica, LC Đakovo – Zvonko Benašić, LC Istra, Rovinj – Želimir Filić, LC Našice – Zorko Šimunić, LC Osijek – Antun Tucak, LC Požega – Željko Glavić, LC Rijeka – Igor Rožanić, LC Slavonski Brod – Ivan Balen, LC Split – Josip Gotovac, LC Virovitica – Mijo Fett i LC Zagreb – Mirko Barišić.
 
Nakon čina potpisivanja svi sudionici ove skromne svečanosti jednoglasno su podržali prijedlog da se Ivica Jakić na predstojećoj međunarodnoj Konvenciji u Seulu nominira za prvog guvernera budućeg hrvatskoga Distrikta.
 
Kako bi „potvrdili“ ovaj svečani trenutak – koji s punim pravom nazivamo – službenim osnutkom našega Distrikta, budući guverner počastio je sve uzvanike (a bilo nas je službeno evidentiranih 45) pjenušcem u atriju dubrovačkoga Kneževa dvora.
 
Valja napokon spomenuti i imena svih sudionika ove povijesne svečanosti:
  Iz LC Sv Vlaho nazočili su: Ivo Besjedica, Marojica Ucović, Tatjana Orlić-Tudor i Vesna Čurčić; iz LC Đakovo: Zvonko Benašić, Predrag Rechner i Paško Gašpar; iz LC Istra, Rovinj. Željko Filić, Mladen Hvala i Ante Vlahović; iz LC Našice: Zorko Šimunić, Pavle Kovačević i Ivan Benić; iz LC Osijek: Antun Tucak, Šime Nevidal i Krešimir Glavina; iz LC Požega: Željko Glavić, Krešimir Toromanović i Vinko Matijević; iz LC Rijeka: Igor Rožanić, Dario Bognolo i Bojan Šober; iz LC Slavonski Brod: Ivan Balen, Davor Sedmak i Zlatko Mihić; iz LC Split: Josip Gotovac, Kruno Prijatelj, Ivo Giovanelli, Vjeko Mirković, Karlo Grenc i Branko Dragičević; iz LC Virovitica: Mijo Fett i Vladimir Bogati; te iz LC Zagreb: Franjo Sinković, Mirko Barišić, Vladimir Kopun, Ivica Vidovič, Miho Glavić, Ivan Čurković, Ivan Đerek, Ivica Jakić, Niko Gverović, Matija Katičić i Branko Lovrić. Skupu je nazočio i tadašnji ministar zdravstva dr. Juraj Njavro, u ime inicijativnog odbora za osnivanje Lions cluba Vukovar u progonstvu.
 
Ovo podsjećanje ne bi bilo kompletno, a da na kraju ne konstatiram da je ovaj naš prijedlog najprije odobrio Board direktora LCI-a, a potvrdila međunarodna Konvencija u Seulu – od kada smo službeno postali Distrikt 126 – Hrvatska, s prvim guvernerom Ivicom Jakićem.
 
Što na kraju reći? Neka zvuči i neskromno, ali poruka svim Lionsima Hrvatske jest da je 3. veljače 1994. godine u Dubrovniku rođen naš Distrikt i koji je upravo prije nekoliko dana obilježio lijepi i nadasve uspješnih četvrt stoljeća. Malo kalendarski, ali jako, jako mnogo učinjenih dobrih humanitarnih djela…
 
U Osijeku, 9. veljače 2019.
 
  PDG Šime Nevidal